Otomotiv gövdecisi ne iş yapar

Otomotiv gövdecisi ne iş yapar
El becerilerinizi otomobillerin hasar görmüş bölümlerini eski hâline döndürebilmekte kullanmak ister misiniz?

Otomotiv Gövdecisi, otomobillerin kaporta kısımlarında çarpılma, ezilme, eğilme, çürüme nedeniyle oluşan kusurları, çeşitli aletler kullanarak, eski standart yüzey düzgünlüğüne getiren veya bu kısımları yenisiyle değiştiren kişidir.

Otomotiv Gövdecisi;

• Otomobillerin çürümüş, eğilmiş, ezilmiş çelik saclarının düzeltilmesi için gerekli sac işleme, kesme, presleme, kıvırma, ısıtma ve kaynak işlerini yapar,
• Boyalı yüzeylerdeki küçük hataları, boyaya hasar vermeden düzeltir,
• Araçlarda, kapı ve kapak başlıklarının ek yerlerini, kenarlarını ve diğer kısımlarını çeşitli yöntemlerle tamir eder ya da değiştirir, kapı ve kapak ayarlarını yapar,
• Tamir edilen ya da değiştirilen yerleri zımparalar, formunu büyük ölçüde yitirmiş, sacdan yapılmış ürün veya araçları kusursuz ve yüzey düzgünlüğü sağlanmış olarak orijinal şekline sokar, boyaya hazır duruma getirir,
• Oto yan sanayiinde, kaporta aksamı üreten işletmeler ve otomotiv sanayiinin kaporta bölümlerinde yeni kaporta parçalarının imalat işlerini yapar,
• Çürüyen kaporta parçalarını onarır veya değiştirir.

Bu mesleği yapacak kişilerin kaynak yapılan kaportanın düzgünlüğünü anlamak için parmak duyarlılığına sahip, gürültülü ortamlara dayanıklı kişiler olması gerekir. Otomotiv Gövdecileri birinci derecede metallerle ilgilidir. Çalışma pazar günü dışında haftanın her günü sürdürülür.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin motorlu araçlar teknolojisi alanı Otomotiv Gövdeciliği dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Otomotiv Gövdecileri özellikle, otomotiv sanayiinin gelişmiş olduğu illerde (Bursa, İstanbul, Sakarya, İzmir, Kocaeli), yan sanayi ve üretim birimlerinde daha kolay iş bulabilirler. Otomobil, otobüs, kamyon, vagon ve demiryolu taşıtları üreten işletmelerde, oto bakım ve tamir servislerinde, kaporta tamir atölyelerinde çalışma olanakları vardır. Belli bir deneyim ve bilgi düzeyine ulaştıklarında, kendi iş yerlerini açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Metal Levha İşçisi
  • Oksijen Kaynakçısı

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7231.29
Meslek Adı : Otomotiv Gövde Onarımcısı
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Metal İşleme, Makine Ve İlgili İşlerde Çalışan Sanatkarlar
M. Grubu : Makine Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Motorlu Taşıt Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.