Perakende satış elemanı (Tezgâhtar) ne iş yapar

Perakende satış elemanı (Tezgâhtar) ne iş yapar
Sabırlı mısınız? İnsanlarla iletişim hâlinde olmaktan hoşlanıyor musunuz? O hâlde ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bu mesleğin özelliklerini okumadan geçmeyin.

Perakende Satış Elemanı (Tezgâhtar), perakende ürün satışı yapan ticarethanelerde müşteriye ürünü tanıtan ve satmaya çalışan kişidir.

Perakende Satış Elemanı (Tezgâhtar);

• Satılacak ürünleri cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Özürlü veya kullanılmaz durumdaki ürünleri ayırarak ilgili birimlere gönderir,
• Satışa sunulacak ürünleri teslim alır, ürün giriş kayıtlarını tutar ve etiketler, ürünleri raflara yerleştirir, vitrin düzenlemesine yardımcı olur,
• Müşteriyi satın almaya teşvik eder,
• Satılan ürünün satış fişini düzenler ve her gün satılan ürünlerin dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini ürün çıkış defterine işler,
• Ürün stoklarını kontrol ederek bir sonraki satış günü için ne kadar satış yapabileceğini ilgililere bildirir ve ona göre depodan ürün getirtir.

Bu mesleği yapacak kişilerin birçok şeye aynı anda dikkat edebilen, sabırlı, ikna yeteneği olan, yönergelere uygun davranabilen kişiler olması gerekir. Perakende Satış Elemanlarının (Tezgâhtar) çalışma ortamı sattıkları ürünün türüne göre değişir. Örneğin, inşaat malzemesi satan iş yeri tozlu olabilirken gözlük satan bir işletme çok temiz olabilir. Perakende Satış Elemanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidirler. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir. Ayrıca çalışma yoğunluğunda özel günlere ve mevsimlere bağlı olarak değişiklik olabilmektedir.

Mesleğin eğitimi mesleki eğitim merkezleri pazarlama ve perakende alanı Satış Elemanlığı dalında on beş uzmanlık şeklinde çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/ kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Perakende Satış Elemanlarının orta ve büyük ticarethanelerde çalışma olanakları vardır. Hizmet sektörünün gelişmesine paralel olarak mesleğin önemi ve bu meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Alışveriş merkezlerinin ortaya çıkışı, nitelikli eleman ihtiyacını daha da artırmaktadır. Özellikle büyük illerde, turistik yörelerde iş bulma olanağı fazladır. Bu meslektekiler kendi işlerini de kurabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Satış Reklamcısı (Demonstratör)
  • Satıcı (Toptan Ticaret)

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
65
0
0
3
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.