Petrol ve doğalgaz mühendisi ne iş yapar

Petrol ve doğalgaz mühendisi ne iş yapar
Yeraltı kaynakları konusunda mühendis olarak arazilerde ve açık havada çalışmayı tercih ediyorsanız bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi, petrol ve doğal gazın bulunması, çıkarılması, depolanması ve nakledilmesi konusunda çalışan ve bu konuda araştırma yapan kişidir.

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisleri;

• Petrol ve doğal gazın nerelerde ve ne miktarda bulunduğunu saptamaya çalışır, jeolojik ve jeofizik etütleri yapılan bölgede jeolojik numuneler üzerinde araştırma yapar, elde edilen verileri değerlendirir,
• Sondaj için kullanılacak araç ve gereçleri saptar, sondaj faaliyetlerinin ekonomik, emniyetli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi için gerekli önlemleri alır ve sondaj faaliyetlerini denetler,
• Petrol ve doğal gaz çıkarılması metotlarını geliştirmek ve yenileştirmek için araştırma yapar, ısıl yöntemlerini ve kimyasal yöntemleri kullanarak üretimi gerçekleştirir,
• Kimyasal yöntemleri kullanarak, petrolün içindeki karbondioksit gazını basınç altında karıştırıp üretilmeyen petrol yüzdesini azaltır,
• Ham petrol ve doğalgazın depolanması ve nakledilmesiyle ilgili projeler hazırlar, depolanmasını ve nakledilmesini denetler.

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi olmak isteyenlerin, sayısal düşünme gücüne sahip, bir konuyu derinliğine araştırma isteği duyan, mantıklı ve tedbirli, ayrıntılara dikkat eden kişiler olması gerekir. Petrol ve Doğal Gaz Mühendisleri görevlerini genellikle arazide ve açık havada, kısmen laboratuvarda yürütürler. Çalışma ortamı sıcak, soğuk veya tozlu olabilir. Petrol ve Doğal Gaz Mühendisleri, jeoloji mühendisleri, maden mühendisleri, tekniker ve işçilerle işbirliği hâlinde çalışmak durumundadırlar. Görevleri seyahat etmelerini gerektirebilir.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve bağlı şirketlerinde, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile yabancışirketlerde çalışabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Jeoloji Mühendisi
  • Jeofizik Mühendisi
  • Maden Mühendisi

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 2146.09
Meslek Adı : Petrol ve Doğalgaz Mühendisi 
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Maden Mühendisleri, Metalürji Mühendisleri Ve İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
0
2
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.