Plastik işlemeci ne iş yapar

Plastik işlemeci ne iş yapar
Alet ve makinelerle plastik üzerinde çalışmaktan keyif alabilirim diyorsanız bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Plastik İşlemeci, plastik hammaddenin eritilerek, hazırlanan kalıba göre istenen şekle dönüştürülmesini gerçekleştiren, bu işlem yapılırken kullanılan kalıp ve makinelerin bakım ve onarımını sağlayan kişidir.

Plastik İşlemeci;

• Plastik enjeksiyon ve extruzyon kalıplama makinelerinin genel bakımını, günlük kontrolünü yapar, kalıbı makineye takar, işe hazırlar,
• Hammaddeyi ve boya maddelerini karıştırma makinesinde formüle göre karıştırır, plastik hammaddeyi makinenin deposuna doldurur,
• Kalıplama işlemi için gerekli ısıyı elde etmek üzere termostatı ve basıncı ayarlar, makineyi çalıştırır ve erimiş hammaddenin kalıba geçmesini sağlar,
• Makinenin düzenli çalışıp çalışmadığını kontrol eder, ürünün renk, şekil, ölçü, yüzey kalite, sertlik kontrollerini yapar, makinenin manuel, yarı otomatik, nihai gramaj, ful otomatik ayarlarını, baskı zamanını, soğuma zamanını ayarlar,
• Seri üretimde makinenin çalışmasını kontrol eder, kalıplanan ve makineden çıkan ürünün üzerindeki fazlalıkları temizler, artık plastik malzemeyi yeniden işleme hazırlamak üzere öğütür, üretim sonunda ocağı boşaltır.

Bu mesleği yapacak kişilerin makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, aletlerle ve malzemeyle çalışmaktan, rutin işler yapmaktan hoşlanan, dikkatli ve tedbirli kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı gürültülü ve kokulu olabilir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde plastik teknolojisi alanı Plastik İşleme dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Meslek elemanları plastikten mamul üreten özel iş yerlerinde çalışırlar. Plastik işleme iş yerlerinde programlanabilir mantık devreleri (PLC) ile kontrol edilen yüksek teknolojili makineler kullanılmaktadır. Bu makineler hammadde yüklemesi yapabilen, ürünleri paketleyebilen ve robot teknolojisiyle işlem yapan makinelerdir. Bu alandaki teknolojik gelişmeler işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin birçok tehlike ve riski azaltırken ürün kalitesini ve üretimde verimliliği artırmıştır. Gelişen teknolojiye ayak uydurulabilmesi için bu sektörde çalışan teknik elemanların kendini geliştirmesi gerekmektedir.

Benzer Meslekler;

  • Tornacı
  • Frezeci

 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.