Refik Ne Demek? Refik Anlamı Nedir?

Refik Ne Demek? Refik Anlamı Nedir?
Refik nedir ne anlama gelmektedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 05 Mayısta yapmış olduğu konuşmada kullandığı ‘Evvel refîk bade'l-tarîk’ demişlerde kullanmış olduğu refik in anlamı nedir? Merak konusu olan kelimenin açıklaması haberimizin detaylarında.

Ahmet Davutoğlu'nun konuşması esnasında kullandığı "Evvel refîk bade'l-tarîk" tabiri, dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Peki Davutoğlu'nun kullandığı "Refik olmak" tabiri ne anlama gelmektedir. İşte o kelimenin anlamı...

Başbakan Davutoğlu, basın toplantısında;

Yoldan önce, yol arkadaşı' Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olduğunu bilmek isterim. Son MKYK'da yaşananlar, ve önergenin kendisi benim için önem arz etmiyor ama takip edilen yolu refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Hedef önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Yaptığımız istişareler AK Parti'nin devamı için refik değişmesi için genel başkanın değişmesi kararı bende hasıl oldu. Önümüzdeki kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum. Birlik içinde kongre yapılmalıdır. AK Parti'nin kaderi Türkiye'nin kaderidir. Grup toplantısında bunu da ifade ettim. 'Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam' dedim. Ben grup konuşmasında kendimi bağladım" açıklamalarında bulunmuştu.

REFİK OLMAK NE DEMEKTİR?

Açıklamada cümle içerisinde kullandığı "refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım" ve "AK Parti'nin devamı için refik değişmesi için genel başkanın değişmesi kararı bende hasıl oldu" sözleri dinleyenlerin kafasında soru işareti oluşturdu. 

Kelime, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre, ilk anlamı bakımından arkadaş ve dost ifadesini vermektedir. İkinci anlamı ise, eş, koca ve zevç manasına gelmektedir.

Kuran-ı Kerim'de Nisâ suresi içerisinde de geçen kelime, mealen şu şekilde buyrulmuştur:

Kim Allahü teâlâya ve Resûl'e itâat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine lütuflarda, ihsânlarda bulunduğu peygamberler, sıddîkler, şehîdler ve sâlih kişilerle berâberdir. Bunlar ne güzel refiktirler. (Nisâ sûresi: 69)

Aynı zamanda Hadis-i şeriflerde de kullanılan terim, dini kaynaklarda şu şekilde yer almaktadır:

Önce refîk sonra yol. (Şâh-ı Nakşibend)

Yâ Rab! Kabrimi Ravda-i Cennet et, Yalnız bırakma, refîkim rahmet et. (M. Sıddîk Gümüş)

Allahü teâlâ refîktir, yumuşaklığı sever. Sertlik edenlere vermediği şeyleri ve başka hiçbir şeye vermediğini yumuşak davranana ihsân eder. (Hadîs-i şerîf-Müslim)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.