Restorasyon teknisyeni ne iş yapar

Restorasyon teknisyeni ne iş yapar
Tarihi eserlere ilgili duyuyorsanız, bu eserlerin korunması ve geleceğetaşınması konusunda çizim yeteneğinizi kullanabileceğinizi düşünüyorsanız bu mesleği incelemenizde fayda var.

Restorasyon Teknisyeni, taşınır ve taşınmaz sanat eserleri ile kültür varlıklarına ait çizimlerin yapılması, rölövelerinin alınması, korunması, bakım ve onarımı için gerekli çalışmaları yapan kişidir

Restorasyon Teknisyeni;

• Onarılacak ve yenilenecek eserin fiziksel ve kimyasal yapısını, üretim teknolojisini inceler, bozulma nedenlerini araştırır,
• Tarihi yapıların malzeme ve inşaat teknolojilerini inceler, geleneksel yapı tekniklerine uygunluğunu araştırır, tarihi binaların ve içerisinde bulunan süsleme elemanlarının çizimlerini inceler ve malzeme hesabını çıkarır,
• Malzeme hesabı çıkarılan süsleme elemanlarının bakım ve onarımlarını yapar,
• Bakımını ve onarımını yaptığı sanat eserlerinin daha sonra çevre etkilerinden zarar görmemesi için gereken koruyucu işlemleri uygular,
• Tarihi binaların restorasyon ve restitüsyon proje çizimlerini yapar, yapılan çalışmaları fotoğraf gibi tekniklerle belgeler ve raporlarını hazırlar.

Bu mesleği yapacak kişilerin resim yeteneği olan, şekiller arasındaki ayrıntıları algılayabilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, el becerisi ve estetik görüşü olan, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Zaman zaman müze ve büro gibi kapalı ortamlarda, bazen de açık havada, tarihi binalarda tozlu ve boyalı ortamlarda, çoğunlukla iskele üzerinde çalışırlar. Zaman zaman restorasyon çalışmaları yapılan mimari bürolarda restorasyon projeleri çizerler. Birinci derecede madde ile ilgilidirler. Kullandıkları kimyasal maddelerden dolayı bulundukları ortam tozlu ve kokulu olabilir.

Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik liselerin İnşaat Teknolojisi alanı Restorasyon dalında verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde de İnşaat Teknolojisi alanı Restorasyon dalında mesleğin eğitimi verilmektedir.

Meslek elemanları tarihi binaların, camilerin, köprülerin, çeşmelerin onarımı ve korunmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan Rölöve Anıtlar Müdürlükleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında ve özel sektörde restorasyon çalışmaları yapan mimari bürolarda, ahşap oyma, sedef kakma ve vitray atölyelerinde, kalem işleri yapan firmalarda çalışabilirler. İş bulma olanakları tarihi değerlerin bulunduğu yerlerde daha fazladır.

Bemzer Meslekler;

  • Restorasyon Teknikeri
  • Mimari Yapı Teknik Ressamı
  • Statik Yapı Teknik Ressamı
  • İç Mekân Teknik Ressamı

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.