Restorasyoncu ne iş yapar

Restorasyoncu ne iş yapar
Tarihi eserlerin bakım ve onarımlarında görev almanın heyecan vericiolduğunu düşünüyorsanız bu mesleği incelemeye ne dersiniz?

Restorasyoncu, taşınır ve taşınmaz sanat eserleri ile kültür varlıklarına ait çizimlerin yapılması, rölevelerinin alınması, korunması, bakımı ve onarımı için gerekli çalışmaları yapan kişidir.

Restorasyoncu;

• Onarılacak ve yenilenecek eserin fiziksel ve kimyasal yapısını, üretim teknolojisini inceler, bozulma nedenlerini araştırır,
• Tarihi yapıların malzeme ve inşaat teknolojilerini inceler, geleneksel yapı tekniklerine uygunluğunu araştırır,
• Tarihi binaların ve içerisinde bulunan süsleme materyalinin hesabını çıkarır,
• Malzeme hesabı çıkarılan süsleme materyalinin bakım ve onarımlarını yapar, bakımını ve onarımını yaptığı sanat eserlerinin daha sonra çevre etkilerinden zarar görmemesi için gereken koruyucu işlemleri uygular,
• Tarihi binaların restorasyon ve restitüsyon proje çizimlerini yapar, yapılan çalışmaları fotoğrafla belgeler, yapılan çalışmaların raporlarını hazırlar.

Bu mesleği yapacak kişilerin resim yeteneği olan, şekiller arasındaki ayrıntıları algılayabilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, el becerisi ve estetik görüşü olan, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Restorasyoncular zaman zaman müze ve büro gibi kapalı ortamlarda bazen de açık havada çalışırlar. Tarihi binalarda tozlu ve boyalı ortamlarda, çoğunlukla iskele üzerinde çalışırlar. Zaman zaman restorasyon çalışmaları yapan mimari bürolarda restorasyon projeleri çizerler. Kullandıkları kimyasal maddelerden dolayı bulundukları ortam tozlu ve kokulu olabilir.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Restorasyon dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/ kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Restorasyoncular, tarihi binaların, camilerin, köprülerin, çeşmelerin onarımı ve korunmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, özel sektörde restorasyon çalışmaları yapan mimari bürolarda, ahşap oyma, sedef kakma ve vitray atölyelerinde, kalem işleri yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca arkeolojik kazı alanlarında, kazı ekipleri içerisinde yer alabilir ve taşınır kültür varlıklarının onarımı ve konservasyonunda çalışabilirler. İş bulma olanakları tarihi eserlerin bulunduğu yerlerde daha fazladır.

Benzer Meslekler;

  • Mimari Yapı Teknik Ressamı
  • İç Mekân Teknik Ressamı
  • Ahşap Doğrama ve Kaplama Teknisyeni
  • Yapı Yüzey Kaplama Teknisyeni
  • Yapı Dekorasyon Teknisyeni
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 2359.29
Meslek Adı : Usta Öğretici (Restorasyon) 
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Eğitim İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Eğitim İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Eğitim İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.