Rezervasyon elemanı ne iş yapar

Rezervasyon elemanı ne iş yapar
İnsanların, organizasyonların, firmaların istedikleri tarihlere göreprogramlar yapabilirim, ihtiyaçları dikkate alarak yeni öneriler geliştirebilirim diyenler için okunması gereken bir meslek.

Rezervasyon Elemanı konaklama işletmelerinde ve seyahat işletmelerinde, otel, motel, lokanta gibi yerlerde rezervasyon yapan uçak, tren, otobüs gibi araçlarla ulaşımı sağlayan, bilgilendirme ve her türlü seyahat dokümanını düzenleme işlemlerini yapan ve bilgi akışını sağlayan kişidir.

Rezervasyon Elemanı;
• İlgili işletmelerle bağlantıya geçerek rezervasyonun yapılmasını sağlar,
• Rezervasyon talep formu düzenler, müşteri kayıtları tutar,
• Rezervasyon teyit ve iptal işlemini yapar,
• Raporlama yapar ve değerlendirir, • Herhangi bir değişiklikte müşteriyi bilgilendirir,
• Ödemenin şekline göre tahsilat işlemlerini yürütür,
• Rezervasyonları resepsiyona iletir,
• Çalıştığı bölümün yazışma, dosyalama ve arşivleme işlemlerini yapar.

Rezervasyon Elemanı olmak isteyenlerin, başkalarını ikna edebilen, zamanı iyi kullanabilen, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, sakin, sabırlı ve nazik, ekip çalışmasına yatkın, sorunlara pratik çözüm üretebilen, detaylara özen gösteren ve güçlü bir belleğe sahip, dikkatli ve düzenli, bir grubun sorumluluğunu üstlenebilen kişiler olması gerekir. Rezervasyon Elemanı çoğunlukla büro ortamında ve insanlarla etkileşim hâlindedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle, müşterilerle, otel personeliyle, seyahat acenteleriyle, turist rehberleriyle iletişim hâlinde çalışırlar. Hafta sonunda, yaz tatillerinde ve mevsimlik çalışabilirler. Çalışma saatleri genellikle vardiya usulüdür.

Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının/kurumlarının konaklama ve seyahat hizmetleri alanı Rezervasyon dalında verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde de konaklama ve seyahat hizmetleri alanı Rezervasyon dalında eğitim verilmektedir.

Bu meslekte otellerde, konaklama merkezlerinde, misafirhanelerde, tatil köylerinde çalışma alanı oldukça geniştir. Yeni otellerin yapılması da iş alanını genişletmektedir. İş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik olarak değişim göstermektedir. Genellikle özel sektörde iş imkânına sahiptirler.

Benzer Meslekler;

  • Resepsiyon Memuru
  • Seyahat İşletmeciliği Meslek Elemanı
  • Seyahat İşletmecisi

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 4224.04
Meslek Adı : Rezervasyon Elemanı 
M. Ana Grubu : Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar
M. Alt Ana Grubu : Müşteri Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar
M. Grubu : Müşteri Danışma Elemanları
M. Birim Grubu : Otel Resepsiyonistleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi) 

Kaynak:Eğitim Sistem

5
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.