Sac işçisi ne iş yapar

Sac işçisi ne iş yapar
Levha hâline getirilmiş metal ve demir malzemeye sac denir. Sac günlük hayatta birçok yerde kullanılmaktadır. Bu mesleğe ilişkin daha fazlasını mı merak ettiniz? Haydi o zaman daha fazla beklemeyin.

Sac İşçisi, sac, teneke gibi metal levhalardan masa, dolap, ticari mutfak, banyo kazanı, su deposu, soba, aspiratör gibi eşyaların bazı parçalarını üreten, şekillendiren ve yerine takan kişidir.

Sac İşçisi;

• İş projelerini ve montaj resimlerini inceler, işin yapılması için gerekli malzeme listesini çıkararak siparişlerini verir, işin yapılmasını planlar, kullanılacak metali seçer,
• Resme (projeye) uygun ölçü alır, açınımına göre markalar, uygun şekilde keser, gerekli şekilde kıvırarak metali şekillendirir, matkap veya zımba ile delik açar,
• Parçaları kaynak, lehim, cıvata, perçin ya da diğer metallerle birleştirir ve yüzeylerini düzeltir,
• Metalin şekil bozukluğunu önler ve dayanıklılık sağlamak için gerekli önlemleri alarak teknik kuralları uygular, kaynak ağzı, flaş ve armatür yerlerini açar,
• Gerektiğinde kullanılan cihaz ve donanımın bakım ve onarımını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin göz ve elini eşgüdümle kullanabilen, düzlem üzerindeki şekilleri ve onların perspektiften görünüşlerini ince ayrıntıları ile algılayabilen, el becerisine sahip, dikkatli ve işe kendini uzun süre verebilen kişiler olması gerekir. Sac İşçileri atölyelerde, ürünün yerine takılması aşamasında binalarda görev yapar. Çalışma ortamı biraz kirli ve gürültülüdür. Birinci derecede malzeme ve aletlerle çalışan sac işçisi, meslektaşlarıyla ve müşterilerle de iletişimde bulunur.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde metal teknolojisi alanı Sac İşleri dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Meslek elemanları üretim aşamasında atölyelerde, ürünün yerine takılması aşamasında binalarda çalışır. Sac işleri mesleği yeni teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişmektedir. İnşaatçılıkta yeni kullanılmaya başlanan demir kalıpçılık ülkemizde hızla gelişen güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, mesleğin gelecekte daha fazla çalışma olanağı sağlayacağının bir göstergesidir. Ayrıca bu meslek elemanları diğer meslekler için ara ürün üretmekte bu da mesleğin geçerliliğini artırmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Soğuk Demirci
  • Kaynakçı
  • Sıcak Demirci
  • Alüminyum Doğramacı
  • Metal Levha İşlemecisi

Kaynak:Eğitim Sistem

12
12
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.