Sahne dekorları ve kostümü sanatçısı ne iş yapar

Sahne dekorları ve kostümü sanatçısı ne iş yapar
Mekân algınıza ve tasarım becerinize güveniyorsanız ve bu becerinizisahne ile bütünleştirmeye hevesliyseniz bu mesleği mutlaka incelemelisiniz.

Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçısı, tiyatro, opera, sinema gibi gösterilerde rol alan sanatçıların giysilerini ve sahne dekorlarını tasarlayıp uygulayan kişidir.

Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçısı;

• Oynanacak eseri inceler, eserde olayın geçtiği döneme özgü giysi, saç ve eşya modellerini belirler,
• Eserin niteliğine göre kullanılacak kostüm ve saç modellerini tasarlar. Bunu yaparken eserde rol alan sanatçıların rollerini ve tiplerini dikkate alır,
• Tasarladığı modeller için gerekli malzemeyi sağlar, sahne dekorları, kostümleri, makyaj, peruk yapılan atölyelere, hazırladığı çizimleri iletir ve yapılışını izler,
• Sahne teknik provalarını, ışık provalarını ve genel provaları izler, kendi branşına giren konuları bu provalarda denetler.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilme, zihinde çeşitli tasarımlar yaratabilme ve bunları çizimle ifade edebilme yeteneklerine sahip, güzel sanatlara ve tiyatroya ilgili, başkaları ile iletişim kurabilen, sabırlı ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçısı, bürolarda, meslektaşları ile bir arada çalışır. Çalışmalarını uygulama atölyelerindeki teknik elemanlarla birlikte yürütür. Dekor ve kostümlerin tasarımı ve yapımı sırasında çalışmalar gündüz saatlerinde yürütülür, eserin oynandığı dönemlerde gece çalışmak bazen de turnelere katılmak gerekir.

Mesleğin eğitimi, güzel sanatlar fakültesinde Sahne Dekorları ve Kostümü ismiyle verilmektedir.

Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçıları, Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlükleri ile özel tiyatrolarda, özel film şirketlerinde, televizyon kanallarında, moda ve reklam şirketlerinde görev alabilirler. Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçıları son yıllarda sayısı artan televizyon kanallarında dekoratör ve film şirketlerinde sanat direktörü olarak iş bulabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Dekoratör
  • İç Mimar

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 2163.03
Meslek Adı : Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçısı 
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Mimarlar, Planlamacılar, Harita Mühendisleri Ve Tasarımcılar
M. Birim Grubu : Ürün Ve Giysi Tasarımcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.