Savcı ne iş yapar

Savcı ne iş yapar
Suç teşkil eden bir olayla ilgilenmek ilginizi çekiyorsa soğukkanlıyımve strese dayanıklıyım diyorsanız, bu mesleği okumanızı öneriyoruz.

Savcı, herhangi bir suretle haberdar olduğu suçlara bizzat veya emniyet kuvvetleri yardımıyla el koyup lehte veya aleyhte tüm delilleri toplayarak olay hakkında kamu davası açıp açmamaya karar veren, açılan kamu davalarında iddia makamını temsil eden, adli görevleri yanında idari görevleri de bulunan kamu görevlisidir.

Savcılar;

• Ağır cezalık suçlarla kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikâyetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar,
• Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker,
• Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır,
• İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir,
• Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur,
• Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açar (Derneğin veya vakfın hukuken ortadan kaldırılması, evlenmeye itiraz vs.).

Bu mesleği yapacak kişilerin, sözel akıl yürütme ve ikna gücüne, kuvvetli bir belleğe sahip, araştırmacı, titiz, dikkatli ve düzenli, insanlarla rahat iletişim kurabilen, zor koşullarda yılmadan çalışabilen, cesaretli, sabırlı, soğukkanlı kişiler olması gerekir. Genellikle bürolarda ve mahkemelerde çalışırlar. Ancak suçla ilgili araştırma yapmak için olay mahallinde ve olumsuz koşullarda da çalışmak zorunda kalabilirler. Keşif, otopsi, tespit gibi durumlarda açık havada görev yapabilirler. Sorumluluk isteyen, yoğun iş yükü bulunan stresli bir meslektir. Atama nedeniyle sık sık yer değiştirme söz konusudur.

Mesleğin eğitimi Hukuk Fakültelerinde verilmektedir. Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı dışında çalışma olanağı yoktur.

Kişinin savcı olarak kendine ait iş yeri açması veya özel sektörde çalışması mümkün değildir. Mesleğe ilk girişte görev yerleri Hâkimler ve Savcılar Kurulu yapılacak ad çekme yöntemiyle belirlenir. Daha sonra bölge esasına göre atanmaları söz konusudur.

Benzer Meslekler;

  • Hakim
  • Avukat

Kaynak:Eğitim Sistem

55
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.