Sayacı ne iş yapar

Sayacı ne iş yapar
Ayakkabıların kimlerin elinden çıktığını merak ediyor musunuz? Sayacı mesleği merak ettiklerinizin cevabı olacak.

Sayacı, doğal ya da suni derilerle tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hâle getiren kişidir.

Sayacı;

• Modele uygun biçimde saya tıraş bıçağı ya da tıraş makinesi ile inceltilmesi gereken yerleri tıraşlar,
• Tıraşlanan yerlere boya ve yakma işlemini uygular,
• Kıvırma yapılacak yerleri elde ya da makinede yapıştırıcı sürerek kıvırır,
• Mermer üzerinde sayaya astra yapıştırıcı sürüp, sayacı çekici yardımıyla parçaları birleştirir,
• Birleştirilmiş saya parçalarını çeşitli saya makineleri yardımıyla modele uygun olarak diker.

Bu mesleği yapacak kişilerin parçalar arasındaki ilişkileri algılayabilen, bütünü zihninde canlandırabilen, çizim yeteneği olan, ayrıntıları algılayabilen, el becerisi kuvvetli, nesnelerle, aletlerle ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Sayacılar ayakkabı üreten fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında kimyasal madde ve rahatsız edici koku vardır. Ayrıca kapalı, havasız ve kısmen gürültülüdür. Kullanılan kimyasal maddeler, sağlığı bozabilir. Sayaçlar çalışırken elektrik çarpması, makine kazası, kesilme gibi iş tehlikeleriyle karşılaşabilir. Bu mesleği yapan kişiler müşterilerle ve diğer çalışanlarla iletişime hâlindedirler.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması hâlinde tüm mesleki eğitim merkezlerinde ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı Ayakkabı Üretimi dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının Ayakkabı Üretimi dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Sayacılık geniş bir çalışma alanına sahiptir. Kişiler kendi iş yerlerini kurabilecekleri gibi küçük atölyelerde veya seri üretim yapan fabrikalarda da iş bulabilirler. Kadınların bu alanda çalışma oranları giderek artış göstermektedir. Sayacılık yaratıcı zekâ ile emek gücünün yoğun olduğu bir meslektir. Önceleri tamamıyla el emeğine dayalı olan sayacılık son yıllarda ayakkabı sanayiinin dış piyasalara açılmasıyla önemli gelişmeler kaydetmiştir. Küçük atölyeler yavaş yavaş yerini bant usulü çalışan büyük atölyelere, fabrikalara bırakmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Ayakkabıcı
  • Çantacı ve Saraciyeci
  • Ayakkabı Modelisti
  • Saraciye Montajcısı

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 8156.02
Meslek Adı : Ayakkabı İmalatçısı (Sayacı)
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Tekstil, Kürk Ve Deri Ürünleri Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Ayakkabı, Çanta, Kemer Vb. Yapımı İle İlgili Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.