Seramik sanatçısı ne iş yapar

Seramik sanatçısı ne iş yapar
Seramik nedir, seramik sanatçısı kime denir diye merak ediyorsanız bumesleği okumanızı öneririz.

Seramik Sanatçısı, sanat adına seramik malzemelerle üretim yapabilen ve ürettiği eserleri sergileyip, sanatseverlerin beğenisine sunan kişidir.

Seramik Sanatçısı;

• Ortaya koyacağı ürünün tasarımını, desenlemesini ve çizimini yapar, ürünleri biçimlendireceği model ve kalıpları hazırlar, seramik çamurunu hazırlar, sıvı ve plastikliğine göre akışkanlığını ve yoğunluğunu ayarlar,
• Mekân ve fiziki şartlar yeterli değilse seramik çamurunu hazır alır, eğer kalıplı çalışıyorsa, sıvı çamurun kalıba döküm ve kalıptan alma işlerini yapar,
• Plastik çamurla çalışıyorsa tasarıma bağlı olarak şekillendirme işlemi yapar, gerekli görürse tasarımı yeniden yapar, seramik çamurunun pişme, küçülme ve kuruma–küçülme deneyini yapar, kullanacağı sırların deneylerini yapar, şekillendirilmesi yapılmış form üzerinde gerekli gördüğü kazıma, kesme, perdahlama işlemlerini yapar, desen uygulamasını gerçekleştirir.
• Ürünün sırlı pişirimini yapar, gerek görürse dekorlama işlemini ve dekor pişirimini yapar, ürettiği ürünleri sergiler, sergi satışı gerçekleştirir.

Bu mesleği yapacak kişilerin sanatsal yeteneği olan, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, estetik görüş sahibi, bir nesneyi tasarlama ve çizim yeteneğine sahip, ayrıntılara dikkat eden, yeteneğini sürekli geliştiren, yaratıcı, sabırlı, eleştiriye açık, hoşgörülü kişiler olması gerekir. Seramik Sanatçısı, seramik ürünlerinin yapıldığı geniş, ferah ve ışıklı atölyelerde çalışır. Çalışma ortamı nemli, alçı ve çamur malzemeleri ile kirlenmiş, sıcak ve kokulu olabilir. Bireysel ve ortaklaşa çalışmalar yapabilir. Tasarımını yaptığı işleri farklı mekân ve atölyelerde hazır malzemelerle şekillendirip, astarlayıp, boyayıp, desenleyip sırlayabilir. Pişirme işlerini başka atölyelerde gerçekleştirebilir. Çalışmaları sırasında meslektaşları, sanatseverler, müşteriler, müze ve galeri yetkilileri ve ilgili kişilerle iletişim içindedir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı güzel sanatlar fakültesi Seramik Bölümünde verilmektedir.

Seramik bölümünde öğrenim görmüş kişiler, serbest sanatçı olarak çalışabildikleri gibi Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimlerinde veya kamu ve özel sektör kuruluşlarında sanat danışmanı, Güzel Sanatlar Fakültelerinin ilgili bölümlerinde öğretim görevlisi veya seramikle ilgili fabrika ve atölyelerde de çalışabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Seramik Mühendisi
  • Seramik Teknikeri
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 2651.18
Meslek Adı : Seramik Sanatçısı
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal Ve Kültür İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Yaratıcı Sanatçılar Ve Sahne Sanatçıları
M. Birim Grubu : Görsel Sanatçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

18
4
3
3
4
27
147
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.