Servis elemanı (Garson) ne iş yapar

Servis elemanı  (Garson) ne iş yapar
Yemek yapmaktan hoşlanmam ama servis yapmaktan hoşlanırım diyorsanız ilginizi çekeceğine inandığımız bu mesleğe ait açıklamalarıokumadan geçmeyin.

Servis Elemanı (Garson) lokantalarda, otel ve diğer hizmet yerlerinde salon ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyecek ve içecek siparişi alan ve servisi yapan kişidir.

Servis Elemanı (Garson);
• Yemek masalarının düzenli, temiz ve eşyaların tam olmasını sağlar,
• Müşteriyi karşılar, oturacağı masayı tavsiye eder ve masaya kadar müşteriye refakat eder,
• Yemek listesini (mönü) müşteriye verir, mönüyle ilgili olarak müşterilerin yemek ve içecek tercihi yapmasında yardımcı olur,
• Kurallara uygun olarak servisi yapar,
• Hesabı alır,
• Müşteriyi uğurlar, Servis Elemanı (Garson) olmak isteyenlerin, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, başkalarını ikna edebilen, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, dikkatli, temiz, titiz ve düzenli, hafızası güçlü kişiler olması gerekir.

Servis Elemanları (Garson) yiyecek ve içecek servisi yapılan mekânlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman zaman kalabalık ve gürültülüdür. Çalışırken mesleğin gerektirdiği özel kıyafet giyer. Servis Elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki hâlindedir. Çalışma zamanı genellikle vardiya usulü olup kişi haftanın bir günü izinlidir.

Mesleğin eğitimi mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının/kurumlarının yiyecek içecek hizmetleri alanı Servis dalında verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde yiyecek içecek hizmetleri alanı Servis dalında eğitim verilmektedir. Ayrıca özel kurslarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm eğitim merkezlerinde (TUREM) ve İŞKUR kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.

Günümüzde Servis Elemanı (Garson) değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Buna göre çalışma alanları, otellerin servis bölümleri, lokantalar, pansiyonlar, misafirhaneler (konukevleri), moteller, campingler, tatil köyleri ve yatlardır. Meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma olanağı daha kolaydır. Ancak, iş bulma durumu mevsimlik değişim göstermektedir. Yaz aylarında bu meslek elemanlarına olan ihtiyaç artarken kış aylarında azalmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Komi
  • Barmen
  • Kamarot
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 5131.02
Meslek Adı : Garson (Servis Elemanı)
Grup Bilgileri Meslek Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
Meslek Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
Meslek Grubu : Garsonlar Ve Barmenler
Meslek Birim Grubu : Garsonlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.