Sübhaneke duası okunuşu ve anlamı

Sübhaneke duası okunuşu ve anlamı
Sübhaneke, İslam dininde, namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir.

Sübhâneke Duası Okunuşu

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik

ve tebârakesmük
ve teâlâ ceddük
(vecelle senâük)*
ve lâ ilâhe ğayrük.
(vecelle senâük)* bölümü sadece cenaze namazlarında (ve teâlâ ceddük'ten sonra) eklenerek okunur.

Sübhâneke Duası Anlamı

Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın.

Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
Senin adın mübarektir.
Varlığın her şeyden üstündür.
Senden başka ilah yoktur.

Sübhaneke Duası nerelerde okunur, Sübhaneke duası kulun kendini Rabb' ine yakın hissettiği her an okunur. Sübhaneke duasını okurken kul Rabb' i ile muhabbet etmiş olur. Kul "Sübhânekellâhümme ve bi hamdik" (Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın) dediğinde Yarabbi Seni övgü, hamd, şükür ve takdir ile anıyorum."ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük "(Senin adın ne yücedir, Senin şanın ne büyüktür. ) dediğinde yaratılan her şeyin sadece Yaratan' ın yaratması ile var olduğunu; övgüye layık tek varlığın Yaradan olduğunu kendine hatırlayıp, Rabb' ine ise ikrar etmiş olur. "(ve celle senâük - Seni övmek yücedir) Bu kısım sadece cenaze namazlarında okunur.Kul "ve lâ ilâhe ğayrük" (Senden başka ibadet edecek yoktur) dediğinde ise önünde eğilecek tek yaratıcının Allah Azimuş' şanın olduğunu, Allah'tan başkasına itaat edenin ise sapıklıkta olduğunu ikrar etmiş olur.

Namaz kılarken Sübhaneke duasının okunduğu yerler

  • Farz, sünnet veya nafile namazların tamamında ilk rekatta iftitah tekbirinden hemen sonra okunur.
  • İkindi namazının sünneti kılarken üçüncü rekatta ayakta ilk Sübhaneke duası okunur.
  • Yatsı namazının ilk sünnetinin üçüncü rekatında ilk Sübhaneke okunur.
  • Ramazan ayında kılınan teravih namazını kılan kişi dört rekat olarak kılmak istiyorsa üçüncü rekatta ilk Sübhane duasını okur.
  • Cenaze namazında birinci tekbirden sonra okunur.

Sübhaneke duası faziletleri nelerdir

Allah (C.C) meleklere arşı kaldırın diye emir verir ancak melekler arşı kaldıramaz. Bu hal üzerine Allah Azze ve Celle Sübhaneke duasını okumalarını emir etmiştir ve melekler arşı kaldırmayı başarabilmiştir.

Sübhaneke Duası ile Nefis ve Şeytanın, üzerimize serpmiş olduğu ölü toprağını. Bütün güç ve iradenin yalnızca kendisinde toplanmış olduğu o yüce makamdan, Bu duanın hürmetine kaldırmasını talep etmiş oluruz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.