Tavla nedir, nasıl oynanır? Kökeni nedir?

Tavla nedir, nasıl oynanır? Kökeni nedir?
Dilimize İtalyancadan geçen Tavla kelimesinin kökeni tahtadır. Tavla oyun tahtası 24 haneden oluşuyor. Oyunun başında oyuncu 15 pulunu tavla tahtasında nasıl yerleştireceğini aşağıdaki resimde görülüyor.
Tavla oyunun amacı pulları tahtanın diğer tarafına getirmek. Bunu yaptıktan sonra rakip pullarını toplamadan önce tüm pulları toplamak gerekir. Tavla tahtasından tüm pullarını ilk olarak toplayan oyuncu, oyunu kazanmış oluyor.
Tavla iki zarla oynanır. Oyuna kimin başlayacağını belirlemek için karşılıklı birer zar attılır. Büyük zar atan oyuncu oyuna başlama önceliğini kazanır. iki zarı tekrar alıp zarları atarak ilk hamlesini yapar, zar atışı sırasıyla yapılır. kendi pullarını ev sahasına yönelik zar sayısı kadar ilerletiyor.
İki zarı da oynaması gerekiyor, ister tek pula ister farklı pullarla.
 
Çift atarsa 4* zar sayısını oynayacak.
 
İki veya daha fazla pul üst üstte getirirse buna kapı deniliyor ve rakip bunun üzerine gelemiyor.
Bir hanede tek pul bırakırsa, rakip o pulu vurabilir. Pul kırık sayılır ve oyuna tekrar girebilmesi için zar atarak rakibinin ev sahasında boş bir haneye girmesi gerekir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.