Tekstil Mühendisleri ne iş yapar

Tekstil Mühendisleri ne iş yapar
Tekstilin dokuma ve örme kumaş anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Bu alanda yeni tasarımlar yapmak, yeni üretim teknikleri geliştirmek ister misiniz? Daha fazlasını öğrenebileceğiniz bu mesleği incelemeye ne dersiniz?

Tekstil Mühendisi, tekstil ve konfeksiyon sanayiinin kullandığı tekstil ham maddelerinin işlenmesi aşamalarında, teknik ve idari olarak gerekli düzenlemeleri yapan, yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için çalışmalar yürüten, yeni ürünlerin tasarım ve üretimini planlayan, üretimin ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlayan kişidir.

Tekstil Mühendisleri yün ve pamuk gibi doğal, polyester, polyamid ve polioksil gibi yapay liflerle bu liflerden kumaş üretilmesi, kumaşın boyanması ve hazır giyim ürünlerinin elde edilmesi, bu işlemlerde kullanılan makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi ve ürünlerin pazarlanması işlerini aşağıdaki işlem basamakları ile gerçekleştirir;

• Üretimi planlar, iş akışını düzenler,

• İstenen kalitede malın en ucuz şekilde üretilmesi için plan yapar,

• Kullanılan makinelerin ayarlarını ve bakımını sağlar,

• Ürünün teknik, estetik, dokuma, örme ve baskı desenlerini bilgisayar yardımıyla tasarlar ve uygular,

• Ürünün kalite kontrolünü yapar.

Tekstil Mühendisi olmak isteyenlerin, fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, mekanik ilişkileri görebilen, başkalarını yönetebilen kişiler olması gerekir. Tekstil Mühendisleri, dokuma endüstrisinde fabrika ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamları gürültülü olup, havada lif tozları bulunabilir. Tekstil Mühendisleri çalışırken tekniker, teknisyen ve işçilerle iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin Tekstil Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.

Tekstil Mühendisleri tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde fabrika ve atölyelerde mühendis olarak veya tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak çalışabilirler. Ülkemizde en gelişmiş üç sektörden bir tanesi tekstil sektörüdür. Bu nedenle iş bulma olanakları yüksektir.

Meslek Kodu : 2149.08
Meslek Adı : Tekstil Mühendisi Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları 
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Benzer Meslekler;

Tekstil Teknikeri
Kimya Mühendisi (boya-baskı, terbiye,- kalite kontrol)
Kimya Teknikeri
Endüstri Mühendisi (planlama ve organizasyon)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.