Toprak ürünlerinden alınan zekat nedir

Toprak ürünlerinden alınan zekat nedir
İslam'da onda bir oranında toprak ürünlerinden alınan zekata ne denir, toprak ürünlerinden ne kadar zekat verilir, toprak mahsullerinin zekatı nasıldır, toprak ürünlerinin zekat oranı kaçtır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : İslam'da onda bir oranında toprak ürünlerinden alınan zekata ..... denir?

Cevap : öşür

Öşür zekâtın toprak mahsüllerindeki adıdır. Market sahibi zekâta nasıl mükellef ise toprak mahsulü yetiştiren de o şekilde muhataptır; ihtiyari bir durum değildir.
Bir ton civarında üretilen herhangi bir mahsulün zekâtı şu şekilde hesaplanır:
Üretimde sulama, gübreleme gibi ek masraflar yapılıyorsa %5, hiçbir harcama yapılmıyor sadece hasat zamanı toplanıyorsa %10 oranında zekâtı verilir. Bu zekât, o ürünün cinsinden de verilebileceği gibi toptan pazarlanan fiyatından hesaplanarak para şeklinde de verilebilir.

Fakihler,"...sizin için yerden çıkardıklarımızdan infak edin..." (el-Bakara 2/267) emrinin, topraktan çıkarılan ürünlerden zekât veriniz anlamına geldiği görüşündedir. Hz. Peygamber'in toprak ürünlerinin zekâtı ile ilgili aşağıdaki şu hadisi hemen bütün hadis ve fıkıh kitaplarında zikredilir:"Yağmur ve nehir sularıyla sulanan toprak mahsullerinde öşür (1/10), kova (el emeği) ile sulananlarda nısf öşür (1/20) vardır" (Buhârî, "Zekât", 55).

Kaynak:Eğitim Sistem

198
19
100
28
77
48
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.