Tutum ve davranışlarda ölçülü olmak ne demektir, açıklayınız

Tutum ve davranışlarda ölçülü olmak ne demektir, açıklayınız
Tutum ve davranışlarda ölçülü olmak ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tutum ve davranışlar, insanların ahlaki ilkelere bağlı olduğu kadarıyla gerçekleşmektedir. Bireysel sorumluluklara sahip olan insanlar insanlarla bir toplum içinde bir arada yaşarken bazı tutum ve davranış ölçüleri edinir veya bu tutum ve davranışları yaşarlar.

Ahlaki ilkelere bağlı olmak bir inanca sahip olmanın gereği olarak yaşanmaktadır. Bu bakımdan tutum ve davranışlarda ölçülü olmak, hakkını da haddini de bilmek demektir. Aşırıya gitmemek, uçlara savrulmamak, herkese hak ettiği gibi davranmak, iyilik ve adalet için uğraşmak ve zulmü engellemek anlamına gelmektedir. İnsanların her seçimleri ve yaşayışları tutum ve davranışlarda ölçülü olmak ahlakına bağlı olmalıdır.

Tutum ve davranışlarda ölçülü olmak; dengeli hareket etmek ve aşırılıktan uzak durmak demektir. Ölçülü olmak aynı zamanda orta yolu tutturmaktır. Ne eksik ne fazla, bir işi kararınca yapmaktır. Eski dilde buna itidal denmektedir.

Bir insanın sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, onun ahlaki ilkelere ne derece bağlı olduğuyla alakalıdır. Kişisel sorumluluklara sahip insanlar toplum içerisinde bazı tutum ve davranış ölçüleri öğrenerek bunları kendi hayatlarında uygularlar.

Tutum ve davranışlarda ölçülü olmak günlük hayatta hakkımızı ve haddimizi bilmemiz demektir. Yaptığımız iş her ne olursa olsun aşırıya kaçmamak, iyilik ve adalet için çabalamak, zulmü engellemek gerekir.

1732
2432
266
332
444
1145
1341
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.