Wechsler Nonverbal testi nedir?

Wechsler Nonverbal  testi nedir?
WNV - Wechsler Nonverbal testi nedir nasıl yapılır?

Türkiye’ye getirilirken uyarlanarak alınan Wechsler Nonverbal Testi (WNV), bu yıl ilk kez uygulandı.

Bireylerin genel bilişsel yeteneklerini belirlemek üzere hazırlanmış, dile dayanmayan bireysel zekâ testi olarak tanımlanıyor. Test içinde, mantık yürütme kareleri, parça birleştirme, şifre, tanıma, uzamsal dizi, resim düzenleme alt testleri var. Testin sonunda değerlendirilen bireylere ilişkin IQ puanı veriliyor.

Peki Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi nedir?

Bu test daha önce yapılan wisc-r testiyle benzerlik göstermekte olup wisc-r zeka testine göre daha geniş bir yaş aralığına sahip ve sözsüz test olarak geçmektedir. Wisc-r zeka testinin zaman olarak eski bir test olması nedeniyle Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi Türkiye şartlarına uyarlanarak standardizasyonu yapılmıştır. Testin içeriği ve test esnasında ne gibi sorularla karşılaşıldığı merak uyandırsa da hem etik hem de hukuki açıdan içeriğe ulaşmak mümkün değildir.  Kaldı ki tıpkı wiscr zeka testindeki söylediklerimizin arkasındayız. Bu bir sınav uygulaması olmadığından çalışarak zeka düzeyi yükseltilmez. Eğer kendinizin yahut çocuğunuz üstün yetenekli olduğunu düşünüyorsanız sınava hazırlanır gibi test içeriğini arayıp hazırlanmak yerine kendinizi doğal sürece bırakmanızı tavsiye ederiz. Eğer çocuğunuzun IQ seviyenizde bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız bu yapılacak çalışma ile belirlenecektir. Yoksa ders çalışarak sadece çalışkan bir öğrenci ve bilgi seviyesi yüksek biri olabilirsiniz. Unutmayın zeka(akıcı zeka) sonradan kazanılmaz. Doğuştan bir üstünlük varsa ve uygun şartlar altında zaten meydana çıkacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.