WORK & TRAVEL Programı Nedir?

WORK & TRAVEL Programı Nedir?
WAT Programı sayesinde, bir üniversite öğrencisi yaz tatillerinde Amerika’da deneyim gerektirmeyen işlerde çalışarak...

WORK & TRAVEL PROGRAMI NEDİR?

Work & Travel Programı, Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanmış, dünyanın çeşitli bölgelerinden ve kültürlerinden binlerce öğrenciye Amerika’da yasal olarak barınma ve çalışma imkanı sağlayan bir kültürel değişim programıdır. Üniversite öğrencileri yaz tatillerinin uzunluğu ölçüsünde 3-4 ay süreyle Amerika’da çalışıp, vizelerinin bitim tarihinden 28 gün sonrasına kadar Amerika'da kalıp gezebilirler.

WORK & TRAVEL KATILIMCILARININ AVANTAJLARI

WAT Programı sayesinde, bir üniversite öğrencisi yaz tatillerinde Amerika’da deneyim gerektirmeyen işlerde çalışarak;

İngilizce pratiği yapma fırsatı yakalar.
Amerikan yaşam tarzı ve iş hayatını tanıma imkanına sahip olur.
Cv’lerine ekleyebilecekleri etkili bir iş tecrübesi edinir.
Farklı ülkelerden birçok öğrenciyle arkadaşlıklar kurar.
Farklı kültürleri tanıyarak yeni bakış açıları geliştirir.
Programın en büyük avantajı tüm bunları yaparken yaşam masraflarınızı karşılayacak bir işe sahip olmanızdır.

KATILIM ŞARTLARI

Work & Travel programına katılmak isteyen üniversiteli öğrencilerin aşağıdaki şartlara uygun olduklarını belgelerle ispatlamaları gerekmektedir:

18-25 yaş arasında olmak.
Minimum 2.00 (4 üzerinden) not ortalamasına sahip olmak.
Lisans veya yüksek lisans öğrencisi olup, 2014-2015 eğitim döneminde de full-time olarak öğrenime devam edecek olmak.
Ayrıca, öğrencilerin minumum konuşma seviyesinde İngilizce bilgisi ile farklı kültür ve çalışma şartlarına uyum sağlayabilmesi gerekmektedir.


 

[PAGE]

PROGRAM ÜCRETİ

Full Placement (İş ve Konaklama Garantili Yerleştirme)

Önkayıt: 500 USD
Toplam Ücret: 1750 USD

 Program Ücretine Dahil Olan Hizmetler:

İşe yerleştirme
Vize görüşmesi için gereken DS-2019 formunun getirtilmesi
Vize randevu işlemlerinin gerçekleştirilmesi
Çalışılacak bölgede uygun konaklama ayarlanması
Sağlık sigortası
Uygun fiyatlı uçak biletinin ayarlanması
Program süresince ihtiyaç duyulacak bilgileri içeren oryantasyon programı
Program dönüşünde vergi iadesi konusunda yardım
Acil durumlar için 24 saat yardım hattı

Programı Ücretine Dahil Olmayan Hizmetler:

Uçak bileti masrafları (Yaklaşık 600-800 €)
Havaalanı transferleri
Konaklama, beslenme ve günlük harcamalar
Vize başvuru ücretleri (160 $)
Sevis Ücreti ($ 35)
Pasaport masrafları  

Çalışma Alanları ve Gelir

Work & Travel programındaki işler, deneyim ve uzmanlık gerektirmeyen, mevsimlik işlerden oluşur. Katılımcılar Amerikan kanunlarına tabi olur ve çalıştıkları saat üzerinden ücretlendirilirler. Haftalık 30-40 saat arasında çalışılırken, saatlik ücret 6-10$ arasında değişir. Haftalık 40 saatten sonrası fazla mesaiye (overtime) girer ve fazladan çalışılan her saat için 1,5 katı ücret ödenir.


 

[PAGE]

Çalışabileceğiniz İşlerden Bazıları:
Eğlence Parkları: “Theme” ya da “Amusement Park” olarak bilinen parklarda büyük oyuncakların kontrolü, müşterilerin güvenliğinin sağlanması, satıcılık, temizlik ve fotoğrafçılık.

Fast Food - Restoran: McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Wendy’s vb. fast food ve retoranlarda yiyecek hazırlama, kasiyerlik, temizlik işleri. Ücretleri ortalamanın üzerindedir. Bu işlerde hızlı tempo ve hareketli ortamlara ayak uydurmanız gerekir.

Havuz ve Plajlar:  Buralarda en popüler iş cankurtaranlıktır. Ayrıca satıcılık, temizlik ve güvenlik gibi işler de mevcuttur. Cankurtaranlık işleri için sertifika ya da özel yüzme teknikleri gibi bilgiler istenmektedir.

Oteller: Yaz dönemlerinde dolulukları artan otel, resort ve tatil köylerinde genellikle kat ve oda temizliği (house-keeping) ile genel tamir bakım (houseman-maintainance) pozisyonlarında çalışılır. İngilizcesi iyi olan ve tecrübe sahibi öğrenciler resepsiyon görevlisi (Front Desk Clerk vb.) olarak da çalışabilmektedir. Ayrıca, restoran ve havuza sahip otellerde cankurtaranlık ve mutfak işleri gibi pozisyonlar da bulunabilir.  Oteller konaklama olanağı açısından avantajlıdır.

Süpermarketler: Raflara mal dizme, depodan mal getirme gibi işlerde çalışılır. İngilizcesi yeterli olanlar için kasiyer pozisyonuna geçmek de mümkün olabilmektedir. Çalışma saatlerini diğer işlere göre daha esnek olduğundan ikinci iş bulmak isteyenler için idealdir.

Satış İşleri: Turistik bölgelerde hediyelik eşya satışı ağırlıklı olmak üzere, mağazalar ve alışveriş merkezlerinde satış elemanı olarak görev alınır. Bu işlere kabul için İngilizceyi ileri derecede konuşuyor ve anlıyor olmak şarttır.  

KONAKLAMA ÜCRETLERİ: Haftalık 50-150 USD arasında değişir. Konaklama imkanı sağlayan bazı işverenler nadiren de olsa konaklama için ücret talep etmezler.

KONAKLAMA SEÇENEKLERİ:  Work & Travel programına katılan öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de konaklamadır. Konaklamalar genellikle yurt dışından gelen farklı öğrencilerle ortak bir yaşam ortamı oluşturabileceğiniz basit, temiz, güvenli ve temel ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde düzenlenir. Aynı ortamını paylaştığınız arkadaşlarınızla iyi zaman geçirerek unutulmaz tecrübeler edinirsiniz.

Work & Travel katılımcıları için çeşitli konaklama seçnekleri mevcuttur. Bunlar: paylaşımlı apartman daireleri, yurtlar, prefabrik yapılar ya da motellerdir.


 

[PAGE]

Paylaşımlı Apartman Dairesinde Konaklama: Amerikan tipi geniş evlerde konaklama imkanı sunar. Bu tür evler genellikle eşyalı ve kullanıma hazırdır. Öğrenciler daha az kira ödemek için her odada 2-3 kişi kalabilirler. Ancak, bu tür evler genellikle şehir merkezlerinde yer aldığı için merkeze uzak iş yerlerinde çalışanlar için sorun yaratabilir.

Motel Konaklama: Öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği konaklama şekillerinden biridir. Odalar genellikle 3-4 kişilik kapasiteye sahiptir. Odalar banyo, tuvalet, televizyon gibi genel ihtiyaçları karşılayacak şekildedir. Bu tür konaklamalarda fiyatlar odada konaklayan kişi sayısına ve motelin bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişiklik göstrerir. Ortalama olarak haftalık 60-100$’dır.

Yurtta Konaklama: Bu tür konaklamalar genellikle çok sayıda çalışanı olan işverenler tarafından sunulur. Genellikle 2-3 kişilik odalardan oluşur. Banyo ve tuvalet ortak kullanılır. Bazı yurtlarda her katta birkaç odanın ortak kullanımına uygun mutfaklar da mevcuttur.

Ayrıca, programa başladıktan bir süre sonra daha uygun bir konaklama seçeneği bulduğunuz takdirde, bu imkanları değerlendirmeniz de mümkündür.


 

[PAGE]

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Program başladığında konaklamanın beklentinizin altında olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu durumda konaklamanızın güvenli ve temel ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde olduğunun bilincinde olmalı, diğer katılımcılarla iletişim kurarak iyi vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.

İş formunda yer alan konaklama ile ilgili uyarıları dikkatlice okuyunuz.

Programınız sona erdiğinde konaklamanız size teslim edildiği aynı şekilde geri teslim etmeniz gereklidir. Aksi halde, vermiş olduğunuz depozitoyu geri alamazsınız.

Konaklama adresiniz değişirse SEVIS’e haber vermeyi ihmal etmeyiniz.

Amerika’da öğrenci değişim programına katılanlara, 4 aylık yaz tatili sürecinde Amerika’da çalışma hakkı veren vize türüdür. Work & Travel programına katılan öğrenciler J-1 vizesi ile çalışma sürelerini tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak 1 ay seyahat edebilme imkanına sahiptir.

J-1 vizesine başvurmadan önce sponsor tarafından gönderilen DS-2019 formu (Uygunluk Sertifikası) doldurulmalıdır.

Work & Travel programına kayıt yaptıran öğrencinin, DS-2019 formu geldikten sonra ya da öncesinde vize randevusu alınır Randevu tarihinde konsoloslukta hazır olarak bekleyen öğrenci, sırası geldiğinde vize görevlisi ile yüzyüze ve İngilizce olarak mülakata girer. Mülakat denilince İngilizce grammar sınavı yapılacağı anlaşılmamalıdır. Sorulacak sorular grammar değil daha çok bilgi verici sorular olacaktır. Annenizin veya babanızın ne iş yaptığı veya Amerika’da bir tanıdığınız olup olmadığı gibi bu sorular sorulabilir. Önemli olan rahat davranmak ve dürüst olmaktır..

Amerika’da yasal olarak çalışmak  için  sosyal güvenlik numarasının mutlaka  çıkartılması gereklidir. Bu numara olmadan işe başlanabilir; ancak işverenden para alma konusunda sıkıntı yaşanabilir.  Bu numara, hükümet tarafından vergi ödemelerini takip etmekte kullanılır; aynı zamanda önemli bir kimlik işlevi görür. Sosyal güvenlik numarası oryantasyon sırasında sponsor firma aracılığı ile başvuruda bulunularak alınabilir; fakat işlemlerin kısa sürmesi için o bölgenin SSN (Social Security Number) ofisine müracat edebilirsiniz.  

SSN basvuru formunu doldururken verilen  adrese bir kaç hafta içinde SSN bilgileriniz ulaşır. Kimi zaman yoğunluktan dolayı gecikmeler olabilir bu yüzden düzenli araklıklarla ofise gidilerek veya telefonla durumun takibi yapılmalıdır. SSN  işlemleri ile ilgili konular program öncesi yapılacak oryantasyonlarda ayrıntılı olarak ele alınacaktır. SSN için başvururken Sosyal Güvenlik kartınızın gönderileceği bir adres belirtmeniz gerekir. Kartınız müracaatınızdan itibaren en geç 15-30 gün içerisinde gönderilecektir.


 

[PAGE]

SSN başvurusu sırasında sizden aşağıdaki belgeler ve ikişer adet fotokopileri istenecektir:

Pasaportunuz
DS 2019 formu
I-94 kartınız
DS-2019 sponsorunuz tarafından yazılmış bir açıklama mektubu

Ayrıca, yanınızda ekstra bir kimlik ve iki adet vesikalık fotoğraf bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

ÖNEMLİ HATIRLATMA: ABD'de pek çok işveren sizi işe başlatmak için sosyal güvenlik numaranızı  veya başvurunuzu görmek ister.

SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) kültürel değişim programlarına katılmak veya eğitim almak amacıyla Amerika’ya giden yabancı öğrencilerin bilgilerini kayıt altına alan bir sistemdir. Amerikan hükemeti tarafından uygulanan bu sistem ülkeye gelen tüm öğrencilerin takibi için kullanılır. Öğrenci statüsünde Amerika’ya giriş yapan herkes bu sisteme kayıt olmak zorundadır. Bu konuda Birleşik Devletler Dış İşleri Bakanlığı aşağıdaki bilgileri verir:

‘’Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemi yani orijinal kısaltmasıyla SEVIS, göçmenlik hakkı bulunmayan kişilerin Birleşik Devletlerde bulundukları süre boyunca ülke içi güvenliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş izleme sistemidir. Bu sisteme göre Work and Travel katılımcıları, diğer değişim programlarının katılımcıları, dil okulu ve üniversite öğrencileri göçmen olma hakkı elde etmedikleri sürece okulları ve sponsorları tarafından ülkedeki durumlarına ilişkin olarak düzenli aralıklarla güvenlik birimlerine rapor edilirler. SEVIS, 1996’da yürürlüğe giren Yasadışı İltica düzenlemesi ve Göçmenlik Zorunlulukları Kanunu, Bölüm 641 uyarınca uygulanır.’’

SEVIS KAYDI NASIL YAPILIR?

Amerika’ya gitmeden önce; (F, M ve J-1) Vize başvuru tarihinden en az 3 gün önce SEVIS ücreti online olarak ödenerek SEVIS kaydı yapılır. Bu ücret, Work & Travel katılımcıları için 35 USD, eğitim amacıyla giden öğrenciler için 200 USD’ dir.

Önemli: SEVIS ücretini ödemeyen ve kayıtlarda görülmeyen öğrencilerin vize başvuruları işleme alınmaz.

Amerika’ya gittikten sonra; En kısa sure içinde SEVIS kaydını aktive etmek zorunludur. Bu işlem her adres değişikliğinde tekrarlanmalıdır.

WORK KATLIMCILARI İÇİN BİLGİLENDİRME

Work & Travel programı’na katılmak isteyen öğrencilerin Amerika’ya girişi için J-1 vizesi almaları gereklidir. SEVIS kaydı olmayanlar vize başvurusunda gerekli olan DS-2019 formunu da alamazlar.

SEVIS  kaydı için gerekli bilgiler:

DS – 2019 numaranız
Konaklama adresiniz
İş yeri adresiniz
Supervisor hakkında bilgi
Email adresiniz

SEVIS neden önemlidir?

SEVIS kaydı yaptırmayan Work & Travel katılımcıları “Sosyal Güvenlik Numarası” alamaz. Böyle bir durumda yasal olarak çalışamazlar ve programları sponsor tarafından iptal edilir. Her ne sebeple olursa olsun SEVIS kaydını yaptırmayanlar, programdan doğan tüm hakları kaybeder. Bunun sonucu olarak ülkeyi terk etmek zorunda kalırlar. SEVIS kaydı yapılmadığı için kaçak konumunda görünen katılımcıların daha sonraki Amerika giriş-çıkışları da sorun olabilir.

SEVIS ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler:

Work & Travel programına kayıt aşamasında doldurmuş olduğunuz başvuru formunda yazdığınız Amerika’ya giriş tarihi çok önemlidir. Belirttiğiniz tarihte giriş yapamazsanız ve SEVIS kaydınızı aktive edemezseniz programınız iptal edilir. Yeniden DS-2019 formu almak ve yeniden ödeme yapmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle tarihlere dikkat ediniz.

Amerika’da kaldığınız yeri ya da işinizi değiştiriseniz tekrar kayıt yaptırmak zorundasınız. Sakın unutmayın!


 

[PAGE]

HANGİ DURUMLARDA VİZENİZ İPTAL EDİLİR?

Eğitim veya değişim programına belirtilen tarihte mazeretsiz katılmamak.

Birleşik Devletlerde izinsiz çalışmak.

Belirtilen tarihte ülkeyi terk etmemek.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.