Yapı Dekorasyon Teknisyeni ne iş yapar

Yapı Dekorasyon Teknisyeni ne iş yapar
Duvar yüzeylerine renk ve desenlerle tasarım yapmak ve yüzeyleri dekore etmek ilginizi çekiyorsa mesleğin detaylarını okumaya ne dersiniz?

Yapı Dekorasyoncusu, metal, ahşap, beton veya sıva kaplı yüzeylerin boya, cila gibi alçı dekorasyon ve çizimini, kartonpiyer ve renk tasarımı işlemlerini yapan kişidir.

Yapı Dekorasyoncusu;

• İşlem yapılacak zemini, üst yüzey işleminde kullanılacak boya, cila gibi maddenin özelliğine göre hazırlar, sentetik, selülozik, su bazlı boya yapar,

• Duvar kâğıdı kaplar ve bunların bakımını yapar,

• Hazırladığı boyayı rulo, fırça veya makineyle yapar,

• Gerekli gördüğü durumda, iç ve dış cephelerdeki bozuk yerleri uygun dolgu maddesiyle tamir ederek işleme hazır hale getirir, kartonpiyer ve dökme tavan yapar, alçı kartonpiyer ve dökme tavan montajı yapar,

• Eskimiş boya ve yüzeyleri onarır ve yeniden en uygun biçimde boyar ve bu yüzeylere gerekli gördüğü işlemleri yapar,

• Alçı levhayla kaplama ve bölme duvar yapar, çelik yapılara alçı levha kaplama ve sıva yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, renkleri iyi ayırt edebilen dikkatli, tedbirli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Yapı Dekorasyoncusunun çalışma ortamı genelde kapalı olup havada boya ve vernik kokusu vardır. Yerler, boya damlalarına maruz kalır. Çalışma esnasında havada boya zerrecikleri oluşur. İşlem yapılacak yüzeyin işleme hazırlanması sırasında kir, pas ve lekelerden temizlenmesi gerektiğinden, ortam kirli bir görünüme bürünür.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde inşaat teknolojisi alanı Yapı Dekorasyonculuğu dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Yapı Dekorasyoncuları genellikle inşaat sektöründe, konut veya iş yerlerinde boyama işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve yüzey kaplamacılığında çalışırlar. Bu meslek dalında iyi eğitim görmüş nitelikli eleman sıkıntısı çekilmektedir. Yeterli bilgiye ve eğitime sahip olan meslek elemanlarının iş bulmaları kolaydır.

Benzer Meslekler;

  • Duvar boyacısı

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 3432.13
Meslek Adı : Yapı Dekorasyon Teknisyeni Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal, Kültür Ve Benzeri Alanlar İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sanat, Kültür Ve Mutfak İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : İç Tasarımcılar Ve Dekoratörler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.