Yapı yüzey kaplamacısı ne iş yapar

Yapı yüzey kaplamacısı ne iş yapar
Renk ve şekillerle çalışmayı seviyorsanız, iç mekânların çeşitli malzeme yardımıyla kaplanarak güzelleştirilmesini ilgi çekici buluyorsanız bu mesleği okumadan geçmeyin.

Yapı Yüzey Kaplamacısı, yapıların iç ve dış yüzeylerini çeşitli yapı malzemeleriyle kaplayarak güzelleştiren kişidir.

Yapı Yüzey Kaplamacısı;

• Proje ve diğer şartnameleri inceler, kaplama yapacak yüzeyi düzenler,

• İşlem yapılacak yüzeylere yapıştırma işlemi için gerekli olan harcı ya da yapıştırma elemanlarını sürer ve malzemeleri istenen biçim ve şekilde sabitler,

• Yüzey üzerinde gerekli girinti ve çıkıntıları yapar,

• Döşeme ve kaplama üzerinde kalan toz kir vb. temizler,

• Mesleği ile ilgili malzemelerin hazırlanması, taşınması ile ilgili araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, ayrıntıyı algılayabilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, renkleri ayırt edebilen kişiler olması gerekir. Yapı Yüzey Kaplamacısının çalışma ortamı genellikle içeride olmakla beraber zaman zaman dışarıdadır. Ortam aydınlık, tozlu ve mevsim şartlarına göre sıcak, soğuk ve rutubetlidir. Çalışırken alet ve malzemeyle uğraşılır.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Yapı Yüzey Kaplamacılığı dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının ayn alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Mesleğin iş imkânları inşaat sektöründedir. İnşaatların bol, gelişmeye açık yerleşim birimlerinin ve mevsim şartlarının ılıman olduğu yörelerde sürekli iş olurken, bazı bölgelerde mevsimliktir. İnşaat firmalarının yurtdışı bağlantıları bu meslekteki elemanlar için iş fırsatı demektir. Bu meslekte çalışanların tamamına yakını bir iş yerine bağlı olmaktan çok, bireysel olarak iş yapmakta ve ilgililerle doğrudan veya inşaat şirketleri kanalıyla bağlantı kurmaktadırlar.

Benzer Meslekler;

  • Alüminyum Kompozit Cephe Kaplamacısı
  • Isı Yalıtımcısı
  • Su Yalıtımcısı
  • Ses Yalıtımcısı
  • Yangın Yalıtımcısı

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 3112.22
Meslek Adı : Yapı Yüzey Kaplama Teknisyeni Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Fizik Ve Mühendislik Bilimleri Teknisyenleri
M. Birim Grubu : İnşaat Mühendisliği Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi) 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.