Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlığa etkisi

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlığa etkisi
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlığa etkisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların yetersiz ve sağlıksız beslenmesi sonucu vücutları bu yetersizliğe cevap verir. Yetersiz beslenme sonucu olumsuz tepkiler veren vücudumuz sağlığını yavaş yavaş kaybeder. Vücudun çalışması ve metabolizma hızı yavaşlar, büyüme olumsuz yönde etkilenir. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığına sahip insanlar dışarıdan bulaşan hastalıklara ve mikroplara karşı da daha az direnç gösterir. Bu da bu kişilerin daha çok hasta olmasına ve daha geç iyileşmesine neden olur.

Özellikle çocukluk çağında olan öğrencilerin yetersiz beslenmesi daha ciddi problemlere neden olur. Sağlıklı beslenemeyen öğrencilerde dikkat yetersizliği, algılamada düşme ve uyku ihtiyacının artması gibi problemler oluşur. Ayrıca hem yetersiz hem fazla beslenme çocuklarda obeziteye yol açar ve obezite her yaştan insan için sağlık problemlerini beraberinde getirir. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda ailelere büyük görevler düşmektedir. Anne ve babalar çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalıdır.

Yetersiz ve dengesiz beslenenlerin görünüşü;

• Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut,
• Şişkin bir karın,
• Ciltte çeşitli yara ve pürüzler,
• Sık sık baş ağrısından şikayet,
• İştahsız, yorgun, isteksiz bir kişilik.

Zihinsel gerilik, hal ve hareketlerde dengesizlik ileri aşamadaki yetersiz beslenmenin işaretlerindendir. Bunun yanında şişmanlık(obezite) da, genellikle dengesiz beslenmenin belirtisidir ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bir toplumdaki bireylerin yeterli ve dengeli beslenip beslenmediklerini sadece dış görünüşüne bakarak karar vermek doğru değildir. Bireylerin beslenme durumları bilimsel araştırmalar çerçevesinde saptanabilmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalar, toplumumuzun önemli bir kısmının yetersiz ve dengesiz beslenmekte olduğunu göstermektedir. Dengesiz beslenmenin nedenleri araştırıldığı zaman, doğru beslenme ilkelerinin bilinmediği yada gözardı edildiği görülmektedir. Bu sebeple dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük önem taşımaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

20
133
11
4
3
1
208
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.