Zabıt Kâtibi ne iş yapar

Zabıt Kâtibi ne iş yapar
Hukuk alanına ilgi duyuyor, hukuksal süreçlerin yazışma ve yazışmaların takibi işlerinde görev almak istiyor musunuz?

Zabıt Kâtibi adliyelerde, bölge idare mahkemelerinde, seçim kurullarında, icra dairelerinde kalem işleri, yazışma ve dosyalamanın yapılmasından, duruşma tutanakların düzenlenmesinden, sekretarya hizmetlerinin verilmesiyle ilgili işlerden sorumlu kişidir.

Zabıt Kâtibi;

• İcra takip işlemlerini yapar,
• Karar ve tutanakları usulüne uygun yazar,
• Davalara ait müzekkereleri yazarak ilgili yerlere zamanında gönderir,
• Gelen cevap yazılarında istenen bilgiler olmadığını tespit ettiğinde ilgili makama haber verir, duruşma gününden önce gerekli yazıları yazar,
• Serbest bırakma ve tutuklama yazılarıyla hüküm özetlerini vaktinde yazar ve ilgili makama verir,
• Acele işlerden sayılan nafaka takdiri, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi gibi davalara ilişkin kararları diğerlerinden önce ve çabuk yazar,
• Mahkeme dışında hâkim veya naip huzuruyla yapılacak tüm işlemlerde hazır bulunur, ayrıca kanun ve yönetmelikle yüklenmiş diğer görevleri yürütür.

Bu mesleği yapacak olanların, sosyoloji ve hukuk alanına ilgisi olan, bilgisayar ve on parmak klavye kullanabilen, Türkçeyi iyi kullanan, resmi yazışma kurallarını çok iyi bilen, kendini sürekli geliştirebilen, iş ilişkilerini çok iyi yürüten, çalışkan, düzenli, titiz, güvenilir, sorumluluk sahibi, iyi iletişim kurabilen, nezaket, görgü ve protokol kurallarına uyan kişiler olması gerekir. Büro ortamında çalışırlar. Evrak takibi için büro dışına da çıkabilmektedirler.

Mesleğin eğitimi mesleki ve teknik liselerin adalet alanının Zabıt Kâtipliği dalında verilmektedir.

İnfaz kurumlarında, noterlerde, resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu veya özel kurum ve kuruluşlarının Hukuk Müşavirliği bölümlerinde iş bulma olanağına sahiptirler. Adalet Bakanlığı, cumhuriyet başsavcılıkları, mahkemeler, noterler, hukuk ve avukat büroları, Yüksek Seçim Kurulu, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, özel güvenlik şirketleri, banka ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanlarında, takip birimlerinde çalışabilirler.

Benzer Meslkler;

  • Hukuk sekreteri

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 3411.09
Meslek Adı : Zabıt Katibi Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : İş Ve İdare İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : İdari Ve Uzman Sekreterler
M. Birim Grubu : Hukuk Ve İlgili Alanlardaki Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.