9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Tuna Yayınları
9. Sınıf Tuna Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Doç. Dr. Fatih Bayram
Hocayı tanımam 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü birinci sınıfta öğrenciyken sosyoloji dersinde makalelerini okumamızla oldu ki bu, hocanın çok yönlülüğünü gösteriyordu. Hoca her şeyden önce bize titiz çalışmayı öğretti. ABD’de olsun Türkiye’de olsun, Halil İnalcık’la doktora yapmak, öğrencisi olmak çok büyük bir ayrıcalık. Bunun sorumluluğu da var; hocaya layık olmaya ve ilmî metodunu devam ettirmeye çalışmak zorundayız. En büyük özelliği, tarihçiliğinin tüm sosyal bilimleri kuşatması. Felsefe, sosyoloji, siyaset, uluslararası ilişkiler üzerine bilgisi ve geniş bakış açısı var.

Halil İnalcık’ın Fatih Bayram’ı en fazla etkileyen yönleri neler olmuştur?

Doç. Dr. Fatih Bayram'ın Halil İnalcık'tan etkilendiği noktalar şunlardır: titiz çalışma, geniş bakış açısı, bilgi birikimi ve sorumluluk bilinci.

Prof. Dr. Madeleine Zilfi (Madelin Zilfi)
Sanırım onun en önemli özelliklerinden biri de yaptığı çalışmaların uzun ömürlü olması. Diğerleri iki yıllık işler çıkarırken onun makalelerini okumadan tarih yapılamaz. Eserleri klasikleşmiştir. Hiçbir zaman yüzeysel değildir, derinlemesine araştırır, tarihî tartışmalara sürekli kanıtlar sunar ve onun vardığı fikirler hakkında şüphe duyamazsınız. Her araştırmanızda onu okumanız, ona başvurmanız gerekir. Ortaya koydukları eskimez, zamana direnen eserlerdir.

Madeleine Zilfi’ye göre Halil İnalcık’ın çalışmaların uzun ömürlü olmasının nedenleri nelerdir?

Prof. Dr. Madeleine Zilfi'ye göre, Halil İnalcık'ın çalışmalarının uzun ömürlü olmasının arkasındaki temel nedenlerden biri, titiz ve derinlemesine araştırmalar yapmasıdır. İnalcık, her konuyu incelerken özenli bir şekilde kaynakları incelemiş ve sağlam bir temel oluşturmuştur. Ayrıca, tarih alanındaki tartışmalara önemli katkılarda bulunarak, yeni perspektifler sunmuş ve bilimsel düşünceye katkı sağlamıştır. Eserleri zaman içinde klasikleşmiş ve tarihçiler için vazgeçilmez kaynaklar haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, İnalcık'ın metodolojik yaklaşımı güvenilirliğini artırmış ve çalışmalarının uzun ömürlülüğünü sağlamıştır. Son olarak, ele aldığı konuların evrensel ve zamanı aşan temalar içermesi, İnalcık'ın eserlerini gelecek kuşaklar için değerli kılmıştır. Bu nedenlerle, Halil İnalcık'ın çalışmaları tarih alanında kalıcı bir etki bırakmış ve uzun ömürlü olmuştur.

İlber Ortaylı

1947 yılında doğan İlber Ortaylı (Görsel 1.9) Ankara Atatürk Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi’nde Prof. Dr. Halil İnalcık’ın öğrencisi olarak yaptı. Aşağıda İlber Ortaylı’nın İnalcık ile ilgili düşüncelerini okuyacaksınız: “Hocada dikkatimi çeken noktalardan biri de lisanlara meraklı oluşuydu. Hoca Fransızca yazar, İngilizce malum, Almanca en çetrefil metinleri hiç tercümansız ve hatasız okur. Dil öğrenmeyi de ayrıca çok teşvik eder. Beni, “Fransızca, İtalyanca bilmeyen tarihçi olamaz.” diye âdeta haşlamıştır. Bu yaşta bir insanın oturup yeni siyaset teorilerini takip etmesi, yeni söylem sahibi tarihçileri anlamaya ve değerlendirmeye çalışması dikkat çekicidir. Halil Hoca için şöyle bir laf söylenmez: “Ama biz yeni bir görüşle çıkıyoruz, siz eskisiniz.” Bütün yapılanları takip ettiğinden bilir ve onlara verdiği cevapla herkesi şaşırtır. Onun için de çekinirler ondan. Çok fedakâr bir öğretmendir; kin tutmaz, adaletlidir. Kızsa da kin tutmaz. İnsanların ekmekleri, işleri konusunda adil davranır.”

Yukarıdaki sözlerine göre İlber Ortaylı hocasının hangi özelliklerini örnek almış olabilir?

İlber Ortaylı, Halil İnalcık'ın özellikle dil bilgisi, çok dilli çalışma yetisi, yeniliklere açıklık, adalet ve kin tutmama gibi özelliklerini örnek almıştır. İnalcık'ın bu özellikleri, Ortaylı'nın akademik ve öğretim kariyerini şekillendirmesinde etkili olmuştur.

512
518
24
30
10
2
58
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.