Ali CÖRE

Ali CÖRE

Almanya 4. Endüstri Devrimini Planlıyor

Almanya 4. Endüstri Devrimini Planlıyor

Avrupa 4. Sanayi Devrimini başlatmışken biz halâ darbe ve askeri vesayet ile meşgul olmaktayız.

2011 yılında Almanya da gündeme gelen "endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devrimi önerisi dosya olarak 2012 ekiminde Alman Federal Hükümeti'ne sunuldu.

Endüstri 4.0 ile Almanlar üretimde bilgisayar teknolojilerin kullanmayı ve Çin'e kaptırdıkları üretimi Avrupa'ya tekrar çekmeye çalışıyorlar.

Küresel boyutta yaşanan değişimlere ayak uydurmak zorunda kalan şirketler ve dahi ülkeler artan rekabet koşulları arasında rekabet üstünlüklerini devam ettirebilmek amacıyla bazı stratejiler geliştiriyorlar. Almanya'da gündeme gelen Endüstri 4.0 bu stratejilerden birisidir.

Endüstri 4.0 ile hedeflenenler:

Endüstri 4.0 tile Bilişim Teknolojileri ve Endüstrinin birlikteliği sağlancak. İşin hem yazılım ve donanım boyutu var hem de üretim boyutu var.

Yeni Nesil Yazılım ve Donanım ile günümüz yazılım ve donanımlarından daha az maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar yapılacak. Buna ilave olarak bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı tutumlu hale getirilecek.

Arkasından Siber Fiziksel Sistemler geliştirilecek. Yani Cihaz Tabanlı İnternet (İng. İnternet of Things), yeryüzündeki tüm cihazlar birbiriyle bilgi ve veri alışverişi için kullanılacak.
Her türlü araç gerece entegre edilecek, sensör ve işleticilerle donatılmış, İnternet bağlantılı akıllı elektronik sistem uygulanacak.

Siber fiziksel sistemler ile fabrikalardaki makineler insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize edilecek.Yani nerdeyse insansız üretim yapabilecek 'akıllı fabrikalar' ortaya çıkacak.
Böylece başta tekniker,teknisyen ve belki de mühendislere bile gerek kalmayaca.Arkasından üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak.

Türkiye toplum olarak sanayi devriminin şokunu üzerinden atamadan, bilgi çağınının şokunu yemişti. Şimdi de endüstri 4.0 devriminin şokuyla karşı karşıya. Yarı tarım toplumu,yarı sanayi toplumu ve yarı da bilgi toplumu derken önünde daha etkil bir şok dalgası daha yiyecek.

4. Endüstri Devrimi ile birlikte yeni sektörler ortaya çıkacak ve buna ayak uyduramayan sektörler geride kalıp yok olacaklar.
Aynı şeyler şirketler, ülkeler için de geçerli olacaktır.

İlk önce emek yoğun üretimler ve bu üretimlerde rol alan kişiler bundan etkilnecek.
Üretim kolaylaşacak örneğin üç boyutlu yazıcılarla basit yapıda olan ürünleri herkes üretebilecek.

Tabiki bu işin kolay tarafı ve zor tarafı da var. Endüstri 4.0 stratejisinin donanım ve yazılım bölümünün hayata geçmesi kolay ve hızlı gibi görünüyor.

Ancak üretim yapan makinelerin hepsinin Endüstri 4.0' standartlarına uygun hale getirilmesi ise işin zor tarafı.

Bu değişime yaka uydurmak isteyenler ve buna karşı direnenler arasında ise şirketlerde yönetimsel sorunlar yaşanacak.

Peki biz bu işin neresindeyiz? Güven ve emniyetin olmadığı bir ortamda nasıl inovasyon ve gelişim olabilir ki?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Ali CÖRE Arşivi