Birinci Beş Yıllık Sanayi Planında yer alan fabrikalar hangi ürünleri üretmek üzere kurulmuş olabilir

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planında yer alan fabrikalar hangi ürünleri üretmek üzere kurulmuş olabilir
Birinci Beş Yıllık Sanayi Planında yer alan fabrikalar hangi ürünleri üretmek üzere kurulmuş olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çimento, Cam, Şişe, Tekstil, Demir-Çelik, Kimya, Kükürt ve Şeker üretimi gerçekleştirilmesi için fabrikalar inşa edildi.

  • Temel tüketim maddelerinin yurtiçinde üretilmesi öngörüldü. Bu kapsamda özellikle üç beyaz denilen un, şeker ve pamuk ile üç siyah denilen petrol, kömür ve demir üretimine oldukça önem verildi.
  • Çimento, Cam, Şişe, Tekstil, Demir-Çelik, Kimya, Kükürt ve Şeker üretimi gerçekleştirilmesi için fabrikalar inşa edildi. Fabrikaların inşa edilmesinde sadece hammaddeye yakınlık değil, bölgesel denge sağlama amacı da göz önünde bulunduruldu.
  • Kayseri, Nazilli, Konya Ereğlisi ve Gemlik’te pamuk ipliği ve kumaş fabrikaları, İzmit’te Kağıt Fabrikası, İstanbul Paşabahçe’de şişe-cam eşya fabrikası, Isparta’da Gülyağı Fabrikası, Keçiborlu’da Kükürt madeni ve saflaştırma tesisi, Zonguldak’ta sömikok fabrikası fabrikası kuruldu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.