Cuma ve bayram namazlarında cemaati bilgilendirmek

Cuma ve bayram namazlarında cemaati bilgilendirmek
Cuma ve bayram namazlarında cemaati bilgilendirmek için yapılan dinî içerikli konuşmaya ne ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Cuma ve bayram namazlarında cemaati bilgilendirmek için yapılan dinî içerikli konuşmaya ne ad verilir?
A) Mihrap
B) Hatip
C) Minber
D) Hutbe

Cevap : Hutbe

Sözlükte "bir topluluk karşısında yapılan etkileyici konuşma" anlamına gelen hutbe, dinî literatürde başta cuma ve bayram namazları olmak üzere belirli ibadetlerin icrası esnasında irat edilen, genelde vaaz ve nasihati içeren konuşmayı ifade eder. Konuşmayı yapan kimseye de hatip (hatîb) denir. Câhiliye devri Arap toplumunda çok yaygın olan bu konuşma sanatı, İslâm döneminde de bir yandan sosyal hayatın bir parçası ve edebî sanatların bir türü olarak devam etmiş , öte yandan dinî bir muhteva kazanarak bazı ibadetlerin şekil şartı veya tamamlayıcı unsuru olmuştur.

- Hutbe "İslam ülkelerinde, devletin bağımsızlığı belirtisi olarak, cuma ve bayram namazlarından önce okunan dua ve verilen öğütler."

- Yani camide minberden cami içerisinde bulunan cemaat bilgilendirmek, aydınlatmak, için yapılan konuşma hutbedir.

- Hutbeler genellikle toplumun günlük yaşayışı ve bu yaşayış içerisinde ihtiyaç duyulan yapılması gerekenleri doğrular, yanlışlarla ilgili konularda olur.

- En önemli ve en ünlü hutbe peygamberimizin Veda Hutbesi'dir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
50
0
19
23
0
19
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum