Pedagog Dr. Adem GÜNEŞ

Pedagog Dr. Adem GÜNEŞ

Ders çalışma düzeni oturtamıyoruz

Ders çalışma düzeni oturtamıyoruz

13 yaşında, 7. sınıfa giden bir kızım var. Kızımla ahlaken hiçbir sorunumuz yok ama biz ders çalışmayı oturtturamadık. Bunu nasıl yapabilirim. Artık hata yapmak istemiyorum çünkü geçmişte zaten çok fazla hatamız var, onları düzeltmeye çalışıyorum. Kızımla genelde çok iyi anlaşıyoruz, hiçbir sorun yok ama ders konusunda bir düzen oturtturamıyorum. Dersleri düşüşte. Öncesinde çok daha başarılıydı. Neden derse oturamıyorsun diye konuşuyoruz. Geçen yıl kızım ameliyat oldu, annem ameliyat oldu, çok zor bir dönem yaşadık. O yüzden düzenimiz olmamasına bağlıyor. Ders çalışma, kitap, okul, kütüphaneler gibi istediği imkanlar doğrultusunda alternatifler de sunuyorum, arkadaş sıkıntısı var. Ben de onun göreceği şekilde ders çalışıyorum ama hiç umurunda değil. O babasıyla televizyon seyretmeyi tercih ediyor. Ne yapabilirim?

Geçen yıl o düzensizlikten derslerini kaçırmış olabilir. Eğitim, öyle bir şey ki zincirin halkaları kopmadan devam etmeli. Çocuklar 1 ay , 2 ay okula gitmemiş olsa, sonra okula gittiğinde önceki konuları kaybettiği için sonrakiler de zarara uğruyor ve ilk yansıdığı yer dersini yapamama oluyor, çünkü anlamadığı, bilmediği, keyif almadığı bir şeyle karşı karşıya. O yüzden o sıkıntılı döneminizde hangi dersleri eksik kaldıysa, onları belki de bir arkadaşıyla eşleştirerek takviye etmeniz gerekebilir.

Bir arkadaş edindirmeye ve bir arkadaşıyla birlikte ders yaptırmaya gayret edin. Çocuklar, hele ki o yaşlardaki çocuklar tek başına oturup, evin içerisinde başka bir yaşantı varken kendisini kenara çekip ders yapmaktan hoşlanmıyor olabilirler.

Zaten evinizde televizyon gibi bir unsur da varsa başka düşman aramanıza gerek yok. Eşiniz televizyon konusunda yardımcı olmuyorsa, önce çocuğunuzla değil eşinizle ilgilenmelisiniz. Eşinizle durumu bir seyredin, “Bak günlerdir ders çalışmıyor, istersen şöyle yapalım, sen haber seyrediyorsun, anlıyorum seni. İstersen akşam saat 10’dan sonra seyret haberlerini, ama 10’ a kadar televizyonu açmayalım da evde sükunet içerisinde bir hava olsun, ben bir tarafta ders yapayım, çocuk da bir tarafta ders yapsın, sen de bir tarafa geç kitap oku.” şeklinde bir konuşma yapabilirsiniz. Eğer “Yok ben bunu yapmayacağım, televizyon seyredeceğim” diyorsa, o zaman çok yapacak bir şey yok.

Tabi bunu da kabullenmemek gerek, alternatif çözümler aramalı. Ama bir çocuk için, baba televizyon seyrederken ders yapıyor olmak onu sıkabilir. Orada daha keyifli bir şey var. Önce eşinizi kazanın…

Çocuk Deyip Geçmeyin Bölüm 468 Kısım 3 – 12 Ocak 2014

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Pedagog Dr. Adem GÜNEŞ Arşivi