Elhamra sarayının sanatsal özellikleri

Elhamra sarayının sanatsal özellikleri
Elhamra sarayının sanatsal özellikleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kurtuba, Gırnata ve İşbiliye gibi Endülüs şehirlerinin günümüzdeki isimlerinin neler olduğunu araştırınız.

Cevap: Kurtuba (Cordoba), Gırnata (Granada) ve İşbiliye (Sevilla)

Kurtuba: İspanya’da Cordoba şehri. İspanya’nın Endülüs eyaletinde bir şehir ve il. Tüm ilin nüfusu 2003 itibarı ile 320.000 kişi civarındadır.

Gırnata: İspanya’da Gırana’da şehri.

İşbiliye: İspanya’da Sevilla şehri günümüzdeki isimleridir.

Elhamra sarayının sanatsal özelliklerini araştırıp bir sunu hazırlayınız.

Cevap: Elhamra sarayı adını Arapça Kırmızı “Kızıl” anlamına gelen Elhamra sıfatıyla tanımlanması, inşaattında kullanılan kil harcının kızıla çalan renginden ve güneşin batışı esnasında üzerine düşen kızıl ışınların saray duvarlarına yansımasından dolayı bu ismi almıştır. Elhamra geniş bahçeler ve parklar içinde bir köşk, saray ve külliyedir. Kale duvarları arasında kalan saha, çeşitli süs bitkileri, hayvanlar ve fıskiyelerle nefis bir manzara arz etmekteydi. Yine bu saha, birbiriyle kenetlenmiş sanat âbideleriyle dolu. Cennet’ül Arif Bahçeleri (Generalife):Saray ve bahçeler, 1302-1309 yılında Sultan III. Muhammed’in hükümdarlığı esnasında inşa edildi, ve daha sonra emir Ebu Velid İsmail’in hükümdarlığı 1313-1324 döneminde tekrar dekore edildi. Elhamra sarayı’nın cennet özlemini ifade eden bu görkemli bahçeleri saray emirlerinin zamanla sarayı büyütmeleri, daha güzel konumlara getirme arzularıyla yapılmıştır. Cennet’ül arifin ismini rivayetlere göre Mimarı Arap Yanat al Arif’ten alındığı söylenir. Elhamra kale, ribatlar, yazlık saray ve Generalife (Cennetül Arif) ile dört ana kısımdan oluşur. Girift bir yapıya sahip olan Elhamra Sarayı, birbiriyle bağlantılı sayısız odalar ve salonlar, bu mekanların arasında yer alan avlular, ferahlatıcı yeşil alanlar, fıskiyeli havuzlar, akar çeşmeler ve bahçelerden ibarettir.

Sınıfta üçer kişilik gruplara ayrılınız. Ünitede geçen gönül coğrafyamızın bir bölgesini seçiniz. Seçtiğiniz bölgeye ait bir gezi ve etkinlik planı hazırlayınız. Bu planda aşağıdaki başlıklara yer verilmesine özen gösteriniz:
1. Bölgenin tarihi ve kültürel tanıtımı
2. Bölgenin tarihi eserleri
3. Bölgenin ilim ve fikir öncüleri
4. Bölgeyle ülkemizin şu anki ilişkileri

Cevap: Bu etkinliği yapmış olduğunuz geziye göre yapmalısınız.

Kaynak:Eğitim Sistem

14
14
14
14
14
14
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.