İslam dini israfı niçin yasaklamış olabilir

İslam dini israfı niçin yasaklamış olabilir
İslam dini israfı niçin yasaklamış olabilir, israfı engellemek için neler yapabiliriz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sözlükte “haddi aşma, hata, cehalet, gaflet” gibi anlamlara gelen seref kökünden türetilmiş olan isrâf genel olarak inanç, söz ve davranışta dinin, akıl veya örfün uygun gördüğü ölçülerin dışına çıkmayı, özellikle mal veya imkânları meşrû olmayan amaçlar için saçıp savurmayı ifade eder (Lisânü’l-ʿArab, “srf” md.). İsrafla seref arasında ayırıma giderek birincisine “haddi aşmada ifrat”, ikincisine “tefrit” anlamını verenler olmakla birlikte genellikle her ikisi de aşırı inanç, tutum ve davranışlar için kullanılmaktadır.

İsraf, haramdır. Bu da dinde yasak olduğunu bildirmektedir. İsraf, adaletin tersi olarak bir zulüm çeşididir. Bir şeyin yerinde kullanılmaması anlamına gelmektedir. Bu yiyecek, içecek, enerji, zaman, insan sağlığı olabilir. Hemen her şeyi yerinde ve zamanında kullanmamak bir israf çeşididir.

Boş zamanının değerlendirilememesi bir zaman israfıdır. Gençliğin değerinin bilinmemesi bir israf çeşididir. Sağlığın kıymetinin bilinmemesi tıpkı ekmeğin çöpe atılması gibi bir israf çeşididir. İsrafın bütün çeşitleri haramdır. İsrafı engellemek, üretimin ve emeğin değerini bilmek anlamına gelmektedir. Emek ve üretmek insanlık adına din açısından da en önemli faaliyetlerden biridir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1018
693
692
692
142
161
840
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.