Kur’an’ın indirilmeye başladığı gece

Kur’an’ın indirilmeye başladığı gece
Kuran nerede ve ne zaman inmeye başlamıştır, Kur-an’ın indirilmeye başladığı gece hangisidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Kur’an’ın indirilmeye başladığı gece aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mevlid Kandili
B) Kadir Gecesi
C) Miraç Kandili
D) Berat Kandili

Cevap : Kadir Gecesi

Kuran-ı Kerim, ilk olarak 610 yılında "Kadir Gecesi'nde" indirilmiştir. Kadir suresi ilk ayetinde de bu bildirilmiştir. Ayette mealen "Muhakkak ki Biz, O’nu (Kur’ân’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik." şeklinde bildirilmiştir.

O gece Hz. Muhammed'e (sav) Nur dağının Hira mağarasında iken Alak Suresi'nin ilk beş ayeti indirilmiştir. İlk gelen ayet "oku" manasına gelen "İkra" kelimesidir.

Kuran, Mekke'de inmeye başlamıştır. Bu inişin Ramazan ayına rastladığını bizzat Kuran'dan öğreniyoruz. (Bk. Bakara, 185). Gün, pazartesidir. Kuran, bu inişin ramazanın Kadir Gecesi'ne rastladığını bize Kadir Suresi'nde bildiriyor. Ve bu inişin büyüklüğüne dikkat çekmek için olacak ki, Kadir Gecesi'ni ‘‘bin aydan daha hayırlı’’ olarak nitelendiriyor.

Konuya, Hz. Peygamber'in durumu açısından baktığımızda, şunlar söylenebilir:

Vahyin başlangıcında Hz. Muhammed 40 yaşında bulunuyordu. Tarih, M. 610'dur.

İlk vahiy, Mekke yakınlarında Nur Dağı'ndaki Hira adlı bir mağarada gelmiştir. Hz. Peygamber, evliliğinden 15 yıl gibi bir zaman sonra, içine düşen yalnızlık ve kendini dinleme duygusuna bir cevap olmak üzere bu mağaraya gider, burada göklerin senfonisini, bir başka deyimle gökler kadar engin iç dünyasınnın senfonisini dinlerdi. İlk vahiy, işte böyle bir zamanda gelmiştir.

Kuran oldukça uzun bir zamanda tamamlanmıştır.

Yaklaşık 23 yılda, yani Hz. Muhammed'in peygamberlik görevini alışından ölümüne kadarki zaman içinde. Bunun ilk 13 yıllık süresi Mekke'de, diğer kısmı Medine'de geçmiştir. Net bir rakam vermek gerekirse, Kuran'ın inişi 22 yıl 2 ay, 22 gündür. Bu, Hz. Muhammed'in vahiy alış süresi demektir. Tabii, vahyin geliş yoğunluğu zaman ve mekána göre hep değişik olmuştur.

Kaynak:Eğitim Sistem

166
12
100
1
21
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum