Ali CÖRE

Ali CÖRE

Neden Ana gibi yâr olmaz?

Neden Ana gibi yâr olmaz?

Yâr "Dost, ahbab, tanıdık,yardımcı, âşık, mâşuk, sevgili." anlamında kullanılan bir kelime..
Meşhur bir hikayedir; delikanlının biri kalbini bir vefasıza kaptırır. Onun her dediğine evet der. Ama bir türlü o vefasızın gönlünü yapmaya muvaffak olamaz. Vefasız sevgili aynı zamanda merhametsiz ve vicdansızdır da.
Ve günün birinde delikanlıdan son bir istekte bulunur. Bu isteğini yerine getirdiğinde delikanlıya evet diyecektir. İstediği şudur; delikanlı annesini öldürüp kalbini o vicdansız sevgiliye götürecektir.
Böylece o kızı annesinden bile daha çok sevdiğini ispat edecektir. Nihayet annesinin kanlı kalbi elinde olduğu halde merhametsiz sevgilisine koşar.
Yolda ayağı tökezler ve düşer. Gayri ihtiyari ağzından "ah anam!" diye bir inleme çıkar. O esnada anne kalbi evladının parmaklarına dolanır "vay yavrum" diye..

Anneler birer "şefkat kahramanı"dırlar...
Anne sevgisi aşkın en yüksek mertebesi olan şefkattir,merhamettir.
Şefkat ve merhamet ise karşılık beklemeyen bir aşk.
Anne, karşılık beklemeden yavrusu için fedakarlık yapandır. Onlar için eza,cefaya katlanırlar ve onlar için kahramanlık yapar.Bunun en güzel örneğini bize hayvanlar gösterir. Küçüçük korkak tavuklara, ördeklere bir bakıverin. Nasıl civcivleri için kendilerini feda ederler. Kedilere, köpeklere karşı aslan tavrını takınırlar.

Ağaçlar da sanki bir anne gibidir.Onlarda kendileri çamurlu bir su içer, yavrusu olan meyvelerine çeşit çeşit şurup ve süt verirler

Evet,annenin evladına duyduğu sevgi,sevgilerin en yücesidir. Çünkü ancak anneler karşılıksız sever. Bütün sevgiler karşılık bekler.Ve bir şeye dayanır. Ya güzelliğe, ya ihsana, ya başka bir menfaate. İhsan ve güzellik azalırsa veya elden giderse sevgi de azalır.

Ama annelerin evladına sevgisi hiç eksilmez. Evladı büyüse de onun nazarında hâlâ çocuktur.

Evladın başına bir iş geldiğinde bunu ilk önce anne kalbi hisseder ve en çok anne kalbi bundan mütessir olur. Eski kelimelerin, sözlerin ve türkülerin içinde de bu tema çok güzel işlenmiştir. Eskiden anne kelimesinin karşılıklarından biri de "valide" idi. Valide, evlad sahibi, yani doğuran demekti. "veled" çocuk, özellikle erkek çocuk anlamında kullanılırdı. Yani o kelimeler biri birinden türeyen kelimelerdi.

Ata sözlerimizde de benim en çok hoşuma giden "ana gibi yâr olmaz" sözüdür.
"Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar" sözü de, annelerin ne kadar içten bir sevgiye sahip olduğunu gösterir. Buna "cibillî bir sevgi" de diyebiliriz. Yani "Yaratılıştan olan. Asıl maya, huy, tabiat, tıynet."

Hele de türkülerimiz..en yanığı bence şudur; "ağlayanım anam babam,elin kızı yas mı tutar?"

Bu sevgi Merhameti sonsuz yüce yaratıcı tarafından annelerin kalbine konmuştur. Bu sevginin asıl kaynağı Cenab-ı Haktır. Tıpkı ışık ve güneş gibi.

Bu vesile tüm annelerimizin anneler gününü kutluyor, hepsinin ellerinden öpüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum
Ali CÖRE Arşivi