17. yüzyılda Osmanlı Venedik ilişkilerinin bozulmasının nedenleri nelerdir

17. yüzyılda Osmanlı Venedik ilişkilerinin bozulmasının nedenleri nelerdir
17. yüzyılda Osmanlı Venedik ilişkilerinin bozulmasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı devleti için 17. yüzyıl duraklama dönemidir. Osmanlı devleti o dönem de Akdeniz de hakimiyet kurmak istemesiyle Venedik ile mücadele içerisindeydi. Osmanlı devleti Akdeniz de bir çok yeri ele geçirmiş ancak Türk gölü sayılması için Girit adasını da fetih etmek zorundaydı. Bu yüzdendir ki Venedik ile ilişkiler bozulmuştur. Aynı zaman da Venedikliler Akdeniz içerisinde korsancılık yapıyorlardı ve Kıbrıs için vergi vermekteydi. Bu sebeplerden dolayıdır ki Venedikler ile Osmanlı Devleti savaş halindedir.

Akdeniz'in Türk gölü haline gelmesini kabullenemeyen Venedikliler, Girit Adası'nda korsanlık yapıyor, Osmanlı donanmalarına saldırıyordu. Bunun üzerine 1645 yılında Venediklilere savaş açıldı ve Girit'in fethi için hazırlıklar başlatıldı.

Girit Neden Alınmak İstenmesinin Nedenleri:

  • Adanın stratejik açıdan önemli bir yerde bulunması
  • Girit'in Venediklilerin elinde bulunmasının Osmanlıların Doğu Akdeniz egemenliğine gölge düşürmesi
  • Girit'in Hristiyan korsanların barınağı haline gelmesi ve bu korsanların deniz ticaretini olumsuz etkilemesi

Sonuç olarak; Köprülü Mehmet Paşa’nın oğlu Fazıl Ahmet Paşa bizzat sefere çıkarak Girit’in fethini gerçekleştirdi (1669). Girit kuşatmasının 24 yıl sürdü. Bu durum Osmanlı maliyesini ve donanmasını olumsuz etkiledi.

Girit kuşatmasının 24 yıl sürmesi Osmanlıların denizcilikte eskisi kadar güçlü olmadığını ortaya koymuştur. Girit, Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’de aldığı son adadır ve Osmanlı donanmasının son zaferidir .

133
113
5
5
5
5
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.