Ahirete iman, insan davranışlarını nasıl etkiler

Ahirete iman, insan davranışlarını nasıl etkiler
Ahirete iman, insan davranışlarını nasıl etkiler, Ahiret inancı (Ahirete İman) insan davranışlarını nasıl etkiler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ahirete iman veya ahirete olan inanç nedeniyle insanlarda olumlu ve sınırlı davranışlar gelişir. Ayrıca insanın davranışlarında sorumluluk duygusunu da en üst seviyeye taşıdığı için insan üzerinde bir çok etkisi söz konusu olacaktır. 

Ahiret inancı olan bir kimse için kırmızı çizgiler vardır. Bu çizgiler insanlık için sürekli doğru ve yararlı olan şeyleri ifade etmektedir. Aşırılığı, kötülüğü, haksızlığı, hileyi ve hırsızlığı önler. 

Bunları yapma nedeni ise Ahiret günün de bir sorgunun olduğu bilincidir. Yani sadece bu dünya yoktur.

Ahirete inanmak insanın hayatına anlama katan ve onu temelden şekillendiren bir husustur. Ahirete inanmanın, günlük hayatta ile fert ve toplum açısından büyük bir önemi ve pek çok faydaları vardır.

1- Ahirete iman, insan hayatına bir hedef ve yön verir. Yaratılıştaki gaye ve amacı öğretir. İnsanın boş yere yaratılmadığını ve başıboş da bırakılmadığını öğretir.

2- Ahirete inanan bir kişi dinî ve dünyevî görevlerini eksiksiz yerine getirir. Çünkü bir mükâfat ve ceza gününün varlığına iman eden kişi bu dünyada işlediklerinden dolayı Allah’ın huzurunda sorguya çekileceğini bilir. Bu sebeple ahiret inancı, insanlar için hem hukuki hem ahlaki, hem de vicdani bir denetim sağlar.

3- Milletler ve toplumlar arasındaki bağların ve ilişkilerin sağlam bir hale gelmesini kolaylaştıracak olan en büyük araç ahirete imandır. Bu inanç, fertlerin kalbinde ne kadar kuvvetli olursa toplumlar arası ilişkiler o derece sağlıklı olur.

4- Ahiret inancı insanların kalbine barış ve adalet duyguları kazandırır. Barış duygusu adaletin meyvesidir. Adaletle hareket eden kişi, ilahi adaletin eninde sonunda gerçekleşeceğinin bilincindedir.

5- Ahiret inancı insanların ümitlerini taze tutar, acılarını hafifletir, zor durumlara katlanmasını sağlar. İnsanları ölüm korkusundan kurtaracak ve insanın hayatına anlam katacak olan samimimi bir ahiret inancıdır.

6- Ahirete inanan kişi, yaşlandığında veya hastalandığında ölüm kendisine gelmek üzere iken, iyi bir kul olarak yaşamanın huzurunu duyar. Onun için ölüm, artık yeni ve sonsuz bir mutluluğun başlangıcıdır.

7- Ahiret inancı, insanların dünya nimetlerine karşı aşırı bağlılığı önler. Dünyayı ahiretin tarlası olarak görmeyi dolayısıyla dünyanın çekiciliğine ve aldatıcılığına kanmadan dünya hayatıyla ile ahiret yurdu arasında denge kurabilmeyi sağlar.

435
84
435
18
41
435
343
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.