Akıl insana ne gibi üstünlükler ve ayrıcalıklar sağlar

Akıl insana ne gibi üstünlükler ve ayrıcalıklar sağlar
Akıl insana ne gibi üstünlükler ve ayrıcalıklar sağlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akıl, Allah’ın (c.c.) insana verdiği en önemli nimet ve güçtür. Akıldan kastedilen selim akıldır. İnsanı diğer canlılardan ayrıcalıklı kılan özelliği, akıllı olmasıdır. Aklı sayesinde düşünebilen ve kendi varlığının farkında olan insan, öncelikle evrende olup bitenleri anlar, anlamaya çalışır. Çünkü insan aklı sayesinde düşünür, kavrar, kültürler ve medeniyetler oluşturur.

İnsan, aklını kullanarak iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırabilecek bir varlıktır. İslam, kendi hükümleriyle ancak akıllı olanları sorumlu tutmuş ve onları Kur’an’ın muhatabı kabul etmiştir. Kur’an-ı Kerim, insanın aklına hitap etmiş ve birçok yerde “Düşünmez misiniz?”, “Akletmez misiniz?”, “ibret almaz mısınız?” gibi ifadelerle insanları düşünmeye çağırmıştır.

İslam dini akla büyük bir önem verir. İnsana, problemlerinin çözümünde aklın kullanılmasını öğütler. Aklı, doğru bilgi edinmenin kaynaklarından biri olarak görür. Kur’an-ı Kerim’de, düşünmeyi ve aklı kullanmayı teşvik eden pek çok ayet yer alır. Bu ayetlerden birinde şöyle buyrulur: “Allah size işte böylece ayetlerini açıklar ki düşünüp hakikati anlayasınız.” Bakara süresi 242. ayet

2
2
1
2
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.