Allah’ın Sübûtî Sıfatları ve anlamları

Allah’ın Sübûtî Sıfatları ve anlamları
Allah’ın Sübûtî Sıfatları ve anlamları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah’ın Subûti Sıfatları, Subûti sıfatlar ise başka varlıklarda da bulunabilmektedir. Ancak Allah’ın bu sıfatları diğer varlıklardaki sıfatlardan farklıdır.

Allah’ın Sübut-i Sıfatları

a) Hayat; Allah daima diridir.
b) İlim; Bilmek, Allah’ın her şeyi bilmesi demektir.
c) Sem’i; İşitmek, Allah’ın her şeyi işitmesi demektir.
d) Basar; Görmek, Allah’ın her şeyi görmesi demektir.
e) İrade; Dilemek, Allah diler ve dilediğini yapar.
f) Kudret; Gücü yetmek, Allah’ın her şeye gücü yetmesi demektir.
g) Kelam; Söylemek, Allah söz sahibidir.
h) Tekvin; Yaratmak, Allah’ın yaratması demektir.

İlim, Bilmek (Her şeyi bilmesi ve her şeyden haberdar olmasıdır.) Allah her şeyi bilendir. Olmuşu, olanı, olacağı, gelmişi, geçmişi, gizliyi, açığı bilir. Allah’ın bilgisi yaratılanların bilgisine benzemez; artmaz, eksilmez.
İrade, Dilemek Kudret Gücü yetmek (Her şeye gücünün yetmesidir.) Allah dilediğini isteyendir. Varlıkların durumlarını ve özelliklerini belirleyen onların hepsini yaratan Allah’tır. 
Hayat, Diri olmasıdır. (O’nun için ölüm söz konusu değildir.) Yüce Allah diridir ve hayat sahibidir. Her şeye mesela kuru ve ölü toprağa can veren O’dur.
Semi, İşitmek (Her şeyi duyması ve işitmesidir.)  Allah işitir. İster gizli ister açık söylensin Allah işitir, duyar. Bir şeyi duyması, o arada ikinci bir şeyi işitmesine engel değildir.
Basar, Görmek (Her şeyi görmesidir.) Yüce Allah her şeyi görür. Hiçbir şey Allah’ın görmesinden uzak kalmaz. Aydınlıkta ve karanlıkta saklı ve açık ne varsa Allah hepsini görür.
Kelâm, Konuşmak (Doğru ve güzel söz söylemesidir.) Allah hiç bir mahlukata benzemeyen bir kelam sıfatına sahiptir. Allah bu sıfatının tecellisiyle peygamberlerine kitaplar indirmiş, bazı peygamberler ile de vahy yoluyla konuşmuştur.
Tekvin, Yaratmak (Dilediğini, dilediğince yaratmasıdır.) Yüce Allah yegane yaratıcıdır. O, ezeli ilmiyle bilip dilediği her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır.

62
25
76
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.