Ameller, niyetlere göredir Peygamber Efendimiz bu hadisi ile bizlere hangi mesajları vermektedir

Ameller, niyetlere göredir Peygamber Efendimiz bu hadisi ile bizlere hangi mesajları vermektedir
Ameller, niyetlere göredir (Buhârî, Bed‘ü’l-vahy, 1.) Peygamber Efendimiz bu hadisi ile bizlere hangi mesajları vermektedir, düşünelim ve fikirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Efendimiz bu hadisiyle, amellerin sahih olmasının niyetlere bağlı olduğunu ifade etmek istemiştir. Yapılan amelde niyet ne ise karşılıkta ona göre verilir.

Yapılan işler niyetlere göre değerlenir” hadisi, insanın kazanacağı sevap ve günahlar ile yakından ilgili ve son derece önemlidir. Ahmed İbni Hanbel, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Dârekutnî gibi büyük âlimler, bu hadisle, İslâmiyet’in üçte birini anlamanın mümkün olduğunu söylemişlerdir. İmâm Şâfiî, bu hadisin yetmiş ayrı konuyla ilgisi bulunduğunu, bu sebeple de onu din ilminin yarısı saymak gerektiğini belirtmiştir. İmâm Buhârî ise, kitap yazanlara bir nasihatte bulunarak, eserlerine bu hadisle başlamalarını tavsiye etmiştir.

Çıkarmamız gereken dersler nelerdir

  • Yapılan işlerden sevap kazanabilmek için o işlere iyi niyetle başlamak gerekir.
  • Niyetin kalben yapılması önemli olduğu için, bunu ayrıca dille söylemek şart değildir.
  • Allah rızası gözetilmeden yapılan işlerden sevap kazanılamaz.
  • İnsan göründüğü gibi olmalı, dünyevî bir çıkar için dini kullanmamalıdır.
  • İhlâs, niyet sağlamlığı demektir.

4
2
1
1
1
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.