Avrupa’daki mezhep savaşlarının, Osmanlı Devleti’nin Batı siyasetine etkileri nelerdir

Avrupa’daki mezhep savaşlarının, Osmanlı Devleti’nin Batı siyasetine etkileri nelerdir
Avrupa’daki mezhep savaşlarının, Osmanlı Devleti’nin Batı siyasetine etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Martin Luther’in öncülüğünü yaptığı reform hareketleri Mezhep Savaşları olarak da anılan Otuz Yıl Savaşları‘nın başlamasına neden oldu. Birçok insan uzun süreli bu savaşlarda hayatını kaybetti. Westphalia (Vestfalya) Barışı ile bu savaşlar son buldu ve “hakimiyet” kavramı bu süreçle yeniden tartışmaya açıldı. Bu gelişmeyle birlikte Roma-Vatikan merkezli birleşik Avrupa yerini ulusal devlet merkezli, parçalanmış bir Avrupa’ya bıraktı.

Osmanlı Devleti ise Avrupa ile ilgilenemeyecek durumda, iç sorunlarla boğuşmaktaydı. Fransa ise Otuz Yıl Savaşları öncesinde sürekli bir gelişim içerisinde ve Avrupa’nın zirvesine yol almak arzusundadır.

Bohemya İsyanı ile başlayan savaş, temelde Alman coğrafyasında, Fransa ile İsveç arasında ve o yıllarda devam etmekte olan Hollanda ile İspanya arasında şekillenmiştir. Bohemya’daki Palatina Savaşı’nı Katoliklerin kazanması Fransa’yı endişelendirmiştir. Aynı yıllarda Osmanlı Devleti de II. Osman’ın emriyle Prag Sarayı’na elçi göndererek Bohemya İsyanı’na destek olmuştur. Kutsal Roma İmparatorluğu’nun en büyük müttefiklerinden Polonya-Litvanya Birliği de bu olay üzerine Osmanlı’ya savaş açmış ancak savaştan muvaffak ayrılan taraf olmamıştır. 1621’de imzalanan Hotin Barış Antlaşması ile bu cephe kapanmış ve Osmanlı Devleti Otuz Yıl Savaşları’ndan elini çekmiştir.

460
911
459
461
444
685
442
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.