Çelebi Mehmet'in, tarihe Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu unvanıyla geçmesinin nedenleri neler olabilir

Çelebi Mehmet'in, tarihe Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu unvanıyla geçmesinin nedenleri neler olabilir
Çelebi Mehmet'in, tarihe Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu unvanıyla geçmesinin nedenleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yıldırım Bayezid Ankara savaşında Timur'a mağlup olmuş ve esir düşmüştür. Sonrasında Yıldırım Bayezid'in oğulları arasında taht kavgası başlamış ve Osmanlı Devleti neredeyse dağılma durumuna düşmüştür. Bu süreç 11 yıl sürmüştür. 1. Mehmet (Çelebi Mehmet) Osmanlı topraklarını yeniden bir idare altında birleştirmek için kardeşleri Süleyman, İsa ve Musa Çelebi ile mücadele etmiştir. En son 1413’te Musa Çelebi kuvvetlerini bozguna uğrattıktan sonra, tahta çıkmıştır. Böylece Osmanlı Devleti’ni karşılaştığı bu büyük bunalımdan ve parçalanmaktan kurtararak devletin birliğini sağlayan Çelebi Mehmet, bu nedenle Osmanlı Devletinin 2. kurucusu sayılmıştır.

  • Fetret Devri’nde kardeşler arasında süren iktidar mücadelesi sonucu Osmanlı Devleti bölünme ve parçalanma durumuna gelmişti.
  • Çelebi Mehmet kardeşler arasındaki savaştan galip gelerek Osmanlı Devletini tek bir irade altında toplamıştır.
  • Bu yüzden Çelebi Mehmet tarihe Osmanlı Devletinin ikinci kurucusu olarak geçmiştir.

Çelebi Mehmet kardeşleri, kardeşleri Süleyman, İsa ve Musa Çelebi ile mücadele etmiştir. 1413 tarihinde Musa Çelebi kuvvetlerini yenen Mehmet Çelebi padişah oldu. Osmanlı Devletindeki siyasi parçalanmışlığı önledi.

2
2
2
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.