Cemel savaşı ve Sıffin savaşı

Cemel savaşı ve Sıffin savaşı
Cemel savaşı ve Sıffin savaşı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cemel Savaşı
656 tarihinde dördüncü halife Hz. Ali (r.a.) ile peygamberimizin eşi Hz. Âişe (r.a.) taraftarları arasında Basra dolaylarında meydana gelen ilk iç savaştır. Hz. Âişe’nin devesi etrafında gerçekleştiği için Cemel Savaşı diye anılır. Münafıkların kışkırtmalarıyla iki tarafta istememesine rağmen savaş yapılmıştır. Savaş, Hz. Ali’nin zaferiyle sonuçlanmış, daha sonra Hz. Âişe, Hz. Ali tarafından Medine’ye gönderilmiştir.

Sıffin Savaşı
657 tarihinde Hz. Ali (r.a.) ile Suriye valisi Muaviye b. Ebû Süfyan arasında Sıffin’de yapılan savaştır. Yaklaşık üç aya yayılan bu savaşta bir sonuca ulaşılamamıştır. Her iki tarafın razı olması ile kurulan hakem heyetinden de bir sonuç alınamamıştır. Sıffin Savaşı, İslam tarihi açısından; Hariciler denen (sonradan Hz. Ali’yi öldürecek olan) grubun oluşmasına sebep olan ve Emevi hanedanının yolunu açan önemli bir olaydır

10
1
1
1
1
3
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.