Cihat kavramının anlamı nedir

Cihat kavramının anlamı nedir
Cihat kavramının hangi anlamlara geldiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Arapça’da “güç ve gayret sarfetmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak” mânasındaki cehd kökünden türeyen cihad, İslâmî literatürde “dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek” şeklindeki genel ve kapsamlı anlamı yanında fıkıh terimi olarak daha çok müslüman olmayanlarla savaş, tasavvufta ise nefs-i emmâreyi yenme çabası için kullanılmıştır.

Cihad Kur’ân-ı Kerîm’de isim olarak dört, bundan türeyen fiil şeklinde yirmi dört yerde geçmektedir; “cihad eden” anlamındaki mücahid ise iki âyette zikredilmiştir.

Cihat kelimesinin Türk Dil Kurumundaki kelime anlamı, din uğruna yapılan savaş, taraflar ve yönler anlamına gelir. Özellikle de günümüzde televizyonda ve internet ortamında tartışma programlarında ve makalelerde karşımıza sıkça çıkan Cihat kelimesi, İslam dini uğruna yapılan büyük savaşları anlatır. Arapça kökenli bir kelime olan cihat kelimesi bu anlamı ile de mücadele demektir.

1
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.