Duanın kabulü için nelere dikkat etmeli

Duanın kabulü için nelere dikkat etmeli
Duanın kabulü için nelere dikkat etmelidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Duada yalnızca Allah (c.c.) rızası gözetilmelidir. Dua, bir ibadettir. Tüm ibadetler gibi yalnızca Allah’ın (c.c.) rızasını elde etmek için yapılır. Bununla ilgili olarak Fatiha suresinde “(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.” (Fâtiha suresi, 5. ayet.) buyrulmuştur.

Duada samimi olunmalıdır. Samimiyetle yapılan dualar karşılıksız kalmaz. Peygamberimiz (s.a.v.), “Allah’a, kabul edileceğine gerçekten inanarak dua edin. Bilin ki Allah, ciddiyetten uzak ve umursamaz bir kalp ile yapılan duaları kabul etmez.” (Tirmizi, Deavat, 65.) buyurdu. Bazen istediğimizi aynen verir bazen de karşılığını ahirette verir.

Duada sabırlı olunmalı. Allah (c.c.) sabrenleri sever, sabredenlere güzel davranışlarının karşılığını verir: “… ‘İman edip de iyi işler yapanlara Allah’ın vereceği mükafat daha hayırlıdır. Ona da ancak sabredenler kavuşturulur.’dediler.” (Kasas suresi, 80. ayet.) Bu hususla ilgili olarak Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz, ‘Dua ettim de duam karşılık görmedi.’ Deyip acele etmediği müddetçe duası karşılık bulur.” (Müslim, Zikir, 91.)

Duada, iyi ve güzel olan şeyler istenmelidir. Allah’ın rızasına uygun olmayan, hoş karşılanmayan şeyler istenmemelidir. Mevlana’nın dediği gibi, “Eğer düşünce ve duaların gül ise, sen zaten gül bahçesindesin.”

Duada ısrarcı olunmalı; niyaz ve yakarış, kalp inceliğiyle ve gözyaşlarıyla süslenmelidir. Merhum Necip Fazıl Kısakürek, “Zindan’dan Mehmed’e Mektup” şiirinde bu duyguları güzel bir şekilde işlemiştir: 
“Dua, dua, eller karıncalanmış;
Yıldızlar avuçta, gök parçalanmış.
Gözyaşı bir tarla, hep yoncalanmış…
Bir soluk, bir tütsü, bir uçan buğu;
İplik ki, incecik, örer boşluğu.”

Allah (c.c.) ile irtibat yollarımızdan biri olan dua, kabul edileceğine inanılarak ve samimiyetle yapılmalıdır. Duada sabırlı olunmalı, iyi ve güzel şeyler istenmelidir. “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, alçak sesle sabah akşam rabbini zikret, gafillerden olma!” (A’râf suresi, 205. ayet.) ayetinde bildirildiği gibi duanın, All

169
172
6
7
16
5
15
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.