El-Fıkhü’l-Ekber nedir

El-Fıkhü’l-Ekber nedir
El-Fıkhü’l-Ekber nedir, el-Fıkhü’l-Ekber kimin eseridir, el-Fıkhü'l-Ekber konusu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ebû Hanîfe’nin oğlu Hammad’ın babasından naklettiği en şöhretli akait kitabıdır. Ehl-i sünnet inancını kısa, özlü ve son derece kapsamlı bir şekilde ifade eder. Ayrı silsilelerle zamanımıza kadar gelen birbirinden kısmen farklı üç nüshası vardır. Bu eser başta Ebû Mansur el-Matûridi olmak üzere birçok âlim tarafından şerh edilmiş, defalarca Türkçeye çevrilmiştir. Akaid meseleleriyle ilgilenen birçok âlim bu eserden faydalanmıştır.

Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı A'zam Ebû Hanîfe (ö. 150/767)'nin itikâda dair kısa ve özlü eseri. Fıkıh, Mecelle'de "şer'î amel; meseleleri bilmek" (madde, I) şeklinde tarif edilmişse de Ebû Hanife devrinde, çeşitli ilimlerin henüz bağımsızlığını kazanmadığı bir dönemde fıkıh, kelâm ilmi ve inanç esaslarını da içine alıyordu. Eser bu yüzden "el-Fıkhu'l-Ekber (En Büyük Fıkıh)" adını almıştır. Fıkh-ı Ekber'i, Aliyyü'l-Kârı, Ebû Hanife'nin diğer eserlerindeki düşüncelerini bir araya getirerek ve Fahruddin er-Râzı, Taftazanî, Konevî gibi bilginlerin fikirlerinden de yararlanarak şerh etmiştir.

37
239
7
6
45
106
134
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.