Eşref-i Mahlukat ne demek, Osmanlıca Eşref-i Mahlukat kelimesinin anlamı nedir

Eşref-i Mahlukat ne demek, Osmanlıca Eşref-i Mahlukat kelimesinin anlamı nedir
Eşref-i Mahlukat ne demek, Osmanlıca Eşref-i Mahlukat kelimesinin anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eşref-i Mahlûkat: Yaratılanların en üstünü en şereflisi. Allah (c.c.) sayısını bilemediğimiz, hatta hayâl bile edemeyeceğimiz kadar çok varlık yaratmıştır. Bu varlıklar içinde de insanı en üstünü olarak yarattığı için eşref-i mahlûkat denilince insanlar anlaşılmaktadır. Bir tasavvuf terimidir.

Eşref-i mahlukat; varlıkların en şereflisi anlamına gelmektedir. Mahluk ya da mahlukatın anlamı, " yaratıklar, yaratılmışlar, Allah'ın yarattığı şeyler" gibi anlamları içerir. Eşref ise şerefli, onurlu manasında bir kelimedir. Osmanlıca olan "eşref-i mahlukat" işte bu iki sözcükten meydana gelmektedir.

Osmanlıca Eşref-i Mahlukat kelimesinin anlamı nedir

Mahlukların en şereflisi anlamını içeren bu tabir Osmanlıca' da " eşref-i mahlukat" olarak yazılır. İslamiyet'te insan eşref-i mahlukat olarak nitelendirilir. Yani insan yaratılmışların en şereflisi olarak kabul edilmektedir.

Kur’an'da Isra Suresinin 70. Ayetinde " İnsanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık" ifadesi yer almaktadır. İslam alimleri, insanın yaratılmışların en şereflisi, varlıkların en şereflisi yani "eşref-i mahlukat" olduğu yönünde çoğunlukla fikir birliği içerisindedirler.

74
6
3
2
4
5
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.