Evrensel yasalar ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır, örnek verir misiniz

Evrensel yasalar ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır, örnek verir misiniz
Evrensel yasalar ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır, örnek verir misiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kaza ve kader kavramları, Allah'ın evreni ve içindeki varlıkları belirli bir plan dâhilinde, belirli bir ölçü içinde bir düzen, uyum ve değişmez yasalara bağlı olarak yaratılmasını ifade eder. Bu durum evrenin yasalarının olduğunu ortaya koymaktadır. Bunlar, fiziksel, biyolojik ve toplumsal yasalardan oluşur. Bu yasalara dinimizde "Allah'ın evreni idare etmekteki ölçüsü" anlamına gelen "sünnetullah" denilmektedir. Yüce Allah Kur'an'da "... Allah'ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah'ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamazsın." (Fatır suresi, 43) buyurmaktadır.

  • Evrensel yasalar ve kader arasında sıkı bir ilişki vardır. Evrensel yasalar davranışlarımızı ve kararlarımızda belirleyicidir, ve bize sorumluluk yükler.
  • Çünkü, evren bir ölçüye göre yaratılmış ve belirli yasalarla bu ölçü devam etmektedir.
  • İnsan davranışlarında ve kararlarını uygulamasında bu evrensel yasalara uymak zorundadır.
  • Örneğin; insan havasız yaşayamaz. Bu bir evrensel kuraldır. Biz nefesimizi tutup veya suya dalıp ölsek ve bu kader diyemeyiz.
  • Örneğin; Uçağın uçabilmesi için belli bir hızda giderek yer çekimi evrensel yasasını yenmesi gerekir.
  • Bir bitkinin yaşaması için topraktan gıda alması ve sulanması gerekir. Bu bir evrensel yasadır. Eğer biz bitkiyi sulamaz isek bitki ölür. Bitkinin ölmemesi için evrensel kurallara uymalıyız ve davranışlarımızı ona göre belirlemeliyiz.

164
15
16
16
20
17
36
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum