Gıybetin bireye ve topluma zararları

Gıybetin bireye ve topluma zararları
Gıybetin bireye ve topluma zararları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gıybet; insan onurunu zedeleyen, toplumda dargınlık ve düşmanlıklara yol açan bir davranıştır. Gıybetin bireye ve topluma zararları vardır.

  • Her gıybet, amel defterindeki sevapları silmekte, hatta gıybeti yapılan kişinin amel defterine yazıldığı belirtilmektedir.
  • Gıybet, kardeşliğe saplanan hançer; sevgiyi solduran bir alevdir. İnsanlar arasındaki birliği ve beraberliği bozan, fitne ve fesat kaynağıdır.

Tek kelimeyle günah batağıdır. Gıybetçinin günahtan kurtulması için pişmanlık duyması, tövbe etmesi, gıybetini yaptığı kimse ile mümkünse helâlleşmesi gerekir.

“Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden evvel, o kimseyle helalleşsin. Yoksa kendisinin salih amelleri varsa yaptığı zulüm miktarınca sevaplarından alınır (hak sahibine verilir.) Şayet iyilikleri yoksa zulüm yaptığı kardeşinin günahlarından alınarak onun üzerine yükletilir.” (Buhârî, “Mezalim”, 10, “Rikak”, 48.)

İslam dininde kardeşlik olgusunun, “Müminler ancak kardeştir. İhtilaf ettikleri zaman, iki kardeşinizin arasını düzeltin ve sakının ki, merhamet olunasınız.” (Hucurat suresi, 10.) ilâhi emri ile kurulmuş olması, İslam toplumunu bu iman kardeşliği üzerinde yükselen güçlü bir toplum yapmaktadır. Böyle bir toplumda gıybet yoktur çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.)’in buyurduğu gibi, “Mümin, müminin aynasıdır. Mümin iki el gibidir, birisi diğerini temizler.” (Ebû Davud, Edeb, 49.) Bu ölçüler, toplumu fitne ve bozgunculuktan uzak tutar.

143
4
69
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.