Gümrü Antlaşması’nın Millî Mücadele’deki yeri ve önemi ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz

Gümrü Antlaşması’nın Millî Mücadele’deki yeri ve önemi ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz
Gümrü Antlaşması’nın Millî Mücadele’deki yeri ve önemi ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Antlaşma, TBMM'nin uluslararası alandaki ilk askeri ve siyasi başarısı olup, imzaladığı ilk antlaşmadır. TBMM'yi ve Mîsâk-ı Millî'yi tanıyan ilk yabancı devlet Ermenistan oldu. Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar büyük ölçüde sona erdi.

Antlaşmayla;

  • Kars, Sarıkamış, Iğdır, Kağızman Türk Devleti’ne verilecek.
  • Doğu sınırı, Aras Nehri ve Çıldır Gölü’ne kadar uzanacak.
  • Ermenistan Hükümeti, Sevr Barış Antlaşması’nı tanımayacak.
  • Ermenistan, TBMM’nin aleyhinde çalışmayacak.
  • Türklere saldırıda bulunan Ermeniler dışındakiler isterlerse 6 ay içinde Türkiye’ye dönebilecekler.

Gümrü Barışı, TBMM Hükümeti’nin uluslararası alanda kazandığı ilk askeri ve siyasi başarıdır. Sevr Antlaşması’nın geçersizliği ilk kez uluslararası antlaşmada onaylanmıştır. Ermeni sorunu çözüme kavuşturulmuştur. Doğu Cephesi’nin kapanması ile buradaki güçlerin büyük bir kısmı Batı Cephesi’ne gönderilmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.