Hac ile ilgili belli başlı mekanlar nelerdir

Hac ile ilgili belli başlı mekanlar nelerdir
Hac ile ilgili belli başlı mekanlar nelerdir, Hac ile ilgili kavramlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hac ile ilgili mekanlar

Kâbe, Allah’a (c.c.) ibadet etmek için yapılan yeryüzündeki ilk mabettir. Kâbe’ye Yüce Allah’ın evi anlamına gelen Beytullah adı da verilir. Ortasında Kâbe'nin bulunduğu, insanların tavaf yaptığı, namaz kıldığı büyük alana da "Mescid-i Haram" denir.* Tüm Müslümanlar namaz kılarken yönünü Kâbe’ye çevirir ve Yüce Allah’a dua eder. Kâbe’nin güneydoğu köşesinde siyah taş anlamına gelen Hacerülesved bulunur. Tavafa Hacerülesved’in bulunduğu köşeden başlanır ve her dönüşte Hacerülesved’e selam verilir.

Arafat, Mekke’de bulunan ve Zilhicce'nin 9. günü tüm hacı adaylarının toplandığı bir alandır.* Her yıl hacı adayları bayramdan önceki gün buraya gelerek Allah’a (c.c.) dua eder ve bağışlanma diler. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Hac, Arafat’tır.”** diye buyurarak Arafat’ın hac ibadetindeki yeri ve önemine vurgu yapar. Mahşerin provası niteliğinde olan Arafat’ta hacı adayları, Allah (c.c.) ile baş başa kalır ve günahlarından arınmaya çalışır. Belirlenen süre içersinde Arafat’ta bulunmayan hacılar o yıl hac ibadetini yapmış sayılmaz.

Mina, Kurban Bayramı’nda kurban kesilen ve şeytan taşlanan yerdir.* Burada hacı adayları, şeytan taşlayarak içlerindeki kötü duygu ve düşüncelerden arınır ve Allah’tan (c.c.) af diler.

Müzdelife, Arafat ile Mina arasında yer alan bölümdür.* Arafat’tan sonra Mina’ya giden hacılar Müzdelife’de durur ve ikinci vakfesini yapar. Allah’a (c.c.) yakınlaşmak için zikir ve dua eder. Ayrıca hacı adayları bayram günü şeytan taşlamak için burada taş toplar.

Safa Merve, Kâbe’nin iki yüz metre güneydoğusunda ve bugün Mescid-i Haram sınırları içinde kalan iki tepedir.* Bu tepelerin birbirine uzaklıkları yaklaşık üç yüz elli metredir. Hz. İbrahim (a.s.), eşi Hz. Hacer’i ve oğlu Hz. İsmail’i (a.s.) Allah’ın (c.c.) emriyle burada bırakınca Hz. Hacer, Safa ve Merve tepeleri arasında koşarak oğluna su aramaya başlamıştır. Çölün ortasında hem oğluna bakan hem de su arayan Hz. Hacer yorgun adımlarla oğlunun yanına geldiğinde zemzemi görmüş ve çok şaşırmıştır. Yüce Allah’ın bu ikramı o güzel günden bugünlere kadar devam etmektedir. Kutsal topraklara giden ziyaretçiler, su ihtiyaçlarını zemzem içerek karşılar ve ülkelerine döndüklerinde gelen misafirlere zemzem ikram eder.

Hac ile ilgili kavramlar

İhram, Kabe’ye girerken hacı adaylarının örtündükleri beyaz bürgüdür. Hac eda edilirken bu giysinin giyilmesi zorunludur. Kadınlar, ihram yerine uzunca bir elbise giyerler. İhrama giren kişinin traş olmak, avlanmak gibi bazı davranışlar yapmaması gerekir.

Tavaf, belirli duaların okunarak Kabe’nin çevresinde yedi kez dönülmesidir ki her bir dönüş şavt adını alır.

Sa’y, hacı adaylarının Mekke’deki Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelmeleridir. Bu gidip gelmeler yedi kez tekrarlanır. Sa’ya Safa tepesinden başlanır.

Vakfe, Kurban Bayramı’nın bir gün öncesi yani arefe günü Mekke yakınlarındaki Arafat denilen yerde bir süre durmaktır.

Telbiye, ihramlı olarak ve yüksek sesle: “Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk, innel’hamde ve’n nimete leke ve’l- mülk, lâ şerike lek.” Demektir. Kadınlar telbiyeyi hafif bir sesle söylerler.

138
2
15
3
5
4
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum